Фините тъмносинкави макови семена (Papaver somniferum) се добиват от сорт на сънотворния мак, наречен маслодаен. Макът се култивира успешно в много страни с топъл климат, включително и у нас. Семената са дребни с белезникав или сив цвят, със специфичен аромат и употреба в кулинарията.
Макът е едногодишно тревисто растение. Самото маково семе е разположено в капсули, които остават, след като увехне цветът. Най-много се използват в сушен вид. Семената са дребни, приличат на тънки твърди зрънца. Притежават фин вкус на ядки, а цветът им преминава от синьо-сив до бял или жълто-кафяв. Синьо-сивите са дълги около 1 мм, а белите са по-малки.
По-големите макови семена се считат за европейски, защото се използват често върху хлябовете, багетите и сладкарските изделия. Белите, считани за индийски, средноизточни и азиатски се използват повече в тамошната кулинария. Във вкусовете на тези два вида маково семе се долавя доста малка разлика.
Предполага се, че маковете са се появили първо по Средиземноморието, в Индия, Турция и Иран.
Макът е род едногодишни, двугодишни и многогодишни растения от семейство Макови (Papaveraceae), а по света са познати около 100 вида. Те са разпространени предимно в северното полукълбо, а у нас се срещат 8 от тях. Най-разпространеният в България, а и не само тук, като плевел е полският мак.
Цветовете на мака са варират от бял, през червен, жълт, оранжев до син. Някои от цветята имат по-тъмен център. За подправка се използват семената на маслодайния мак, който произхожда от Мала Азия. Днес най-големи техни производители са Холандия и Канада.
Най-голямо стопанско значение има видът сънотворен мак (Papaver somniferum), който се отглежда за производство на опиум и не се среща в диворастящо състояние. Papaver somniferum не се среща диворастящ и не трябва да се бърка с полския мак, който е широко разпространен като плевел в посевите и по тревистите места в цяла България.
Сънотворният мак се отглежда като маслодайна култура и суровина за фармацевтичната промишленост, а също и като кулинарна подправка.
От неузрелите, зелени семенни капсули на сънотворния мак се добива млечен сок, богат на алкалоиди, наречен опиум. Той е изходен материал за производство на хероин, морфин, кодеинови и обезболяващи препарати. Маковото семе се добива от напълно узрелия плод и не съдържа алкалоиди.
Малко история за маковото семе
Една красива легенда разказва, че маковото семе се е появило от сълзите на Венера. Когато Венера загубила любимия си Адонис, плакала безутешно, проливайки цели реки от сълзи. Където паднели те, там разцъфтявали макове. Затова и досега венчелистчетата им се оронват лесно, като сълзи. Много поверия са свързани с маковото семе.
Някои от тях го сочат като символ на плодородие. Някога по дрехите на младоженците поставяли макове, за да ги даряват с деца. Наред с това маковете някога били анатемосани като злокобен знак, като символ на съня (заради опиума) и смъртта (заради кървавочервената им окраска).
В гръко-римските митове маковете символизирали предстояща смърт, а когато били оцветени в светлопурпурно, били обещание за възкръсване след края на земния път. По-късно цветята означавали чест, достойнство и уважение. Още през 2 век жените в Крит ги отглеждали за опиум.
Състав на маковото семе
Маковото семе съдържа млечен сок, богат на алкалоиди. Използва се като маслодайно растение, съдържащо в семената до 55 % масло и много алкалоиди. В 100 грама маково семе се съдържат мазнини 41.56 г, въглехидрати 28.13 г, белтъчини 17.99 г и цели 525 ккал. В семената на мака откриваме ниски нива на витамини от група В и по-високи нива на натрий и калий.
Избор и съхранение на маково семе
Купувайте добре опаковано маково семе, на чиито етикет има ясна информация за производител и срок на годност. Съхранявайте го в тъмни и сухи помещения.
Маково семе в кулинарията
Свикнали сме да влагаме макови семена в различни печива – хлябове, сладкиши, бисквити и като плънка на същите. Важно е да се знае, че маковото семе се мели изключително трудно, а от организма не може да се усвои пълноценно, ако не е смляно или поне натрошено.
Маково семе се използва често в салати и различни тестени изделия, но предварително запечено или престояло в гореща вода повече от 3 часа. Когато използваме семето в салати, е препоръчително да го запечем преди това, което прави вкуса и аромата по-силен. Когато използвате маковото семе при приготвяне на сладкиши или баници, е добре да бъде залято с вряла вода и да престои така от 1 до 3 часа преди употреба. Съхранявайте маковото семе на сухо и проветриво място.
Финият аромат и вкус на маковото семе, подобни на орех, се усеща след изпичане или сваряване. В семенцата, които използваме за печени сладки, хлебчета, плънки на пасти, козунаци и др., няма наркотични вещества.
Макът подхожда на някои видове сосове и меса. Маковите семена допълват чудесно меда, намазан на хляб. Служат за подправка на зеленчуци и кореноплодни и на сосовете, които ги овкусяват. Поръсени върху салата от зеле, моркови и майонеза, създават цветови и вкусов контраст.
Опитайте да сложите маково семе, когато приготвяте картофи със сметана и в ястия на фурна, а понякога и в ястия с риба. В Турция те често присъстват в десертите, в Индия ги използват за сгъстяване на сосове, а в Израел, Германия и славянската кухня – при готвене на нудли, риба и вегетариански ястия, както и в допълнение към хрупкави бисквитки.
Вижте още вкусни предложения за макови сладкиши.
Бисквити с маково семе
масло – ½ ч.ч. меко, брашно - 1 ч. ч., царевично нишесте - ¼ ч.ч., пудра захар - ½ ч. ч., сол - ¼ к.л., портокали - 1 с.л. настъргана портокалова кора, маково семе – 2-3 ч.л. леко счукано
Начин на приготвяне: Брашното със солта, захарта и нишестето разбъркайте за кратко в блендер или кухненски робот. Добавете маслото и разбивайте, докато се получат трохи. Добавете маковите семена и портокаловата кора и доомесете тестото ръчно. Готовото тесто оставете в хладилник за около 30 минути.
След това го разточете на тънък блат около 1 см и изрежете желаните форми бисквити. С клечка за зъби направете леко дупчици по повърхността им. Оставете ги за 10 минути във фризер, после ги прехвърлете в голяма квадратна тава с хартия за печене и пъхнете да се изпекат за около 10-12 минути в предварително загряна на 150°C фурна.
Ползи от маковото семе
За медицински цели се използва още маково семе от вида змийско мляко (Chelidonium majus). Сиропът от западния тип маково семе е с болкоуспокояващо и отхрачващо действие. Източните видове имат силно наркотично действие. Гаргарата със запарка от макови семена помага при зъбобол.
Маковото семе (Papaver rhoeas L.) оказва противокашлично действие. Използва се за успокояване на мъчителна кашлица, но и при диария, дизентерия, нощно напикаване. Отвара от плодовите кутийки се използва при коремни болки, кашлица, нередовна менструация, при сърцебиене и др.
Начин на употреба: Приготвя се запарка от 2 с.л. семе и 250 мл вряща вода. Взема се по 1 с.л. чай на 2 часа.
Всъщност още Хипократ предложил използването на маково семе в медицината. Някога пък с опиум лекували астма, стомашни заболявания и лошо око. Векове по-късно в Азия растението се разпространявало като опиат. През 1830 г дори избухнва т.нар. Опиумна война, в която Китай се опитва да спре продажбите на опиум от Британската империя. През 19 век в Европа била много разпространена продажбата на макови семена като наркотик.
Вреди от маковото семе
Почти всички видове мак са островни и не бива да се прилага произволно за лечение. Макът е силно действаща билка, а медикаментите на база мак се използват само по лекарско предписание и под лекарски контрол.
Коментари