Маковото семе се добива от едногодишно тревисто растение, което може да се открие в географски ширини с мек климат, включително и у нас. Използвано като подправка, маковото семе се добавя в редица солени и сладки изделия. То им придава нестандартен и много апетитен вкус. Ето някои от най-вкусните солени изкушения, които в състава си съдържат макови семена:
Соленки с маково семе
Необходими продукти: 1 с.л. олио, 1 жълтък за намазване, 2 с.л. сусам, 2 с.л. маково семе, 400 г брашно, 1/2 ч.л. сол, 70 г краве масло, 1 брой белтък, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 250 г кисело мляко, 250 г настъргано сирене.
Начин на приготвяне: В купа се смесват последователно изброените продукти, без брашното. Условието е содата да е угасена в млякото, а маслото да е предварително разтопено. Омесват се добре. Брашното се прибавя на части, до получаване на незалепващо тесто. Полученото се разделя на три топки.
Всяка топка се разточва на тънка кора. Отгоре се посипват с маковото семе и сусам. Друг вариант е да се редува – кора със сусам, кора с мак. Семената се притискат леко с ръка или с точилката, за да залепнат добре. Корите се нареждат една върху друга и се нарязват на 16 триъгълника. Те се завиват на кифлички и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Отгоре се намазват с жълтъка, разбит с олиото. Соленките се пекат в предварително загрята на 180 С фурна. Готови са, когато придобият златист загар.
Солен кекс с маково семе
Необходими продукти: 2 ч.ч. брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. олио, 1 бакпулвер, сол, сода, 1/2 ч.ч. натрошено сирене, маслини, сусам, маково семе, ленено семе
Начин на приготвяне: Брашното, бакпулвера и солта се смесват. Яйцата, киселото мляко и олиото се разбиват в купа. Добавят се солта и содата. Към получената яйчна смес се добавя на 2-3 пъти брашняната смес, като се разбърква с лъжица. Прибавят се и натрошеното сирене, маслините, нарязани на парченца и семената. Размесва се добре.
Кексът се пече в правоъгълна тавичка. Тя се намазнява и покрива с хартия за печене. Върху нея се излива сместа, като може да се поръси отгоре със сметана. Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса около час.
Пълнозърнести соленки с маково семе
Необходими продукти: 1 пакетче крема сирене, 350 г пълнозърнесто брашно, 250 г маргарин, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1 к.л. захар, 2 с.л. сусам и маково семе (за поръсване), кашкавал (по желание).
Начин на приготвяне: Маргаринът и крема сиренето се разбиват с миксер. Прибавят се брашното, захарта и солта и се омесва меко тесто. От него се късат малки топки, които се разточват на гладка повърхност, поръсена с пълнозърнесто брашно, с дебелина около 2 мм.
От тях се изрязват формички, които се подреждат в набрашнена и намаслена тава. Отгоре се намазват с разбитото яйце и се поръсват със сусам. Може и с настърган кашкавал. Пекат се до готовност.
Коментари