Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Предложения за вкусни диетични хлебчета

Предложения за вкусни диетични хлебчета

Диетични хлебчета

Надали има по-приятен аромат в кухнята от прясно изпечени хлебчета, по които си падат и малки, и големи. В същото време не е тайна, че те могат да бъдат и доста калорични. Ето защо Ви предлагаме 3 варианта на диетични хлебчета, които са подходящи дори и за хора, страдащи от диабет:

Диетични макови хлебчета с пълнеж

Необходими продукти: 450 г пълнозърнесто брашно, 1 яйце, 1 ч. ч. нискомаслено кисело мляко, 3 с. л. олио, 150 г обезмаслена извара, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. сода за хляб, мазнина за тавата, маково семе са поръсване

Начин на приготвяне: От брашното, киселото мляко, олиото, содата и солта се приготвя гладко тесто. Добре е да престои около 30 минути. От него се оформят топчета, които се напълват с бучка извара, затварят се, подреждат се в намазнената тава, намазват се с жълтък и се поръсват с маково семе. Пекат се до пълна готовност, т.е. до зачервяване.

Диетични кашкавалени хлебчета с ароматни подправки

Необходими продукти: 250 г пълнозърнесто брашно, 40 г масло, 1 с. л. бакпулвер, 40 г обезмаслен кашкавал, 1 яйце, 170 мл прясно мляко, 2 с. л. вода, 1/2 ч. л. сол, няколко стръка пресни риган и босилек

Начин на приготвяне: Брашното, маслото, бакпулверът, настърганият кашкавал и солта се смесват и се разбъркват добре в купа. По средата се прави кладенче, в което постепенно се изсипва млякото, към което са прибавени нарязаните на ситно ароматни подправки. Всичко се омесва до получаването на меко тесто, от което се оформят кръгли питки. Те се подреждат върху намазнена тава и се намазват с разбитото с водата яйце. Пекат се до златисто в предварително загрята на 210 градуса фурна.

Хлебчета

Диетични хлебчета със семена

Необходими продукти: 550 г пълнозърнесто брашно, 150 мл нискомаслено прясно мляко, 150 мл вода, 1 яйце, 1 жълтък, 1/2 кубче мая, 1/2 ч. л. захар, 1/2 ч. л. сол, 2 с. л. олио, 3 с. л. маково семе, 3 с. л. сусам

Начин на приготвяне: Водата и млякото се смесват и в тях се разтварят маята, захарта и солта. Внимателно се прибавя яйцето, 1 с. л. олио и брашното и всичко се омесва до получаването на меко тесто. Оставя се да престои 30 минути. От него се оформят хлебчета, които се нареждат в намазнена тава, намазват се с жълтък и се поръсват с маковото семе и сусама. Пекат се до порозовяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest