Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни предложения с рокфор

Вкусни предложения с рокфор

рокфор

Рокфорът е кралят на сините сирена и консумацията му е истинска наслада за сетивата. В следващите редове можете да видите няколко рецепти за вкусни предложения с Рокфор.

Първата рецепта, която ви предлагаме, е за салата с рокфор – на пръв поглед обикновена салата, която обаче става много вкусна. Пригответе я на любимия човек за някой по-специален повод. Ето и необходимите продукти:

Зелена салата с рокфор и крутони

Необходими продукти: хляб, около 100 г рокфор, 8 с.л. сметана, 2 круши, зехтин, винен оцет, мед, зелена салата.

Начин на приготвяне: направете си крутончета от хляба и ги изпечете. Крушите изчистете от семките и нарежете на филии, после ги изпечете в грил тиган. Преди да ги сложите в тигана, намажете ги с малко мазнина. Сиренето се размачква и смесва със сметаната.

Нарежете или накъсайте предварително измитата зелена салата и я овкусете с дресинга, който приготвяте от меда, оцета и зехтин. Сипете в чиния от салатата, отгоре подредете парчета круши и полейте внимателно със соса с рокфор. Накрая поръсете от препечените крутончета.

Пълнени круши с рокфор

пълнени круши с рокфор

Необходими продукти: 2 круши, 3 с.л. кафява захар, 2 с.л. пчелен мед, масло, канела, 100 г рокфор.

Начин на приготвяне: крушите се нарязват на половини и се премахва сърцевината със семките. След това в отделен съд слагате парче масло, мед и захар и оставяте соса да се карамелизира, след което прибавяте канелата и 2-3 с.л. вода.

В соса, докато е още на котлона, слагате крушите и ги оставяте да поомекнат и съответно да се сгъсти сосът. В друг съд на котлон разтопявате рокфора. След като соса с крушите се сгъсти, отдръпвате. Сервирате по половин круша, поливате в нея сос от рокфор и след това от медения сос. По желание поръсете със счукани на ситно ядки, например орехи.

Следващото ни кулинарно предложение с рокфор е за салата с гъби. Тъй като става доста тежка, можете да я сервирате и като гарнитура към пилешка пържола, например, печена на скара.

За гъбената салата или гарнитура ще са ви необходими около 500 г печурки, лимонов сок, 4 с.л. сметана, зехтин, 100 г рокфор, черен пипер, ½ глава червен лук, оцет.

Първо обелете гъбите и ги нарежете на малки парчета – върху тях изстискайте един лимон. Оставете гъбите да поомекнат от лимона и през това време разбъркайте в купа сметаната и сиренето рокфор.

Добавете ситно накълцан лук, оцет и зехтин. Накрая изсипете всичко върху гъбите и разбъркайте. Отгоре по желание поръсете обилно със ситно смлени орехови ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest