Сладко-киселите супи са нещо все още непознато за вкуса на българина. Те обаче са вкусни и тонизиращи. Течното ястие има дълбоки традиции както в Европа, така и в различни екзотични дестинации в цял свят.
Вариантите за приготвянето им са милиони – има сладко-кисели супи с фиде, със застройка, със соево сирене, със зеленчуци, с месо и още много. Тук ще намерите някои от най-интересните рецепти за сладко-кисели супи:
Сладко-кисела супа от Тайланд
Необходими продукти: 4-5 кралски скариди, 1-2 с.л. рибен сос, 2 кубчета пилешки бульон, 1 люта чушка, 3-4 с.л. олио, бялата част на 2-3 стръка лимонова трева, 4-5 листа от лимон, 7-8 стръка пресен кориандър, 7-8 гъби печурки, сокът от 1/2 лимон.
Начин на приготвяне: Скаридите се почистват старателно, а чревцата им се отстраняват. Печурките се почистват и нарязват на четвъртинки. Лютата чушка се нарязва на дребно, лимоновата трева – на кръгчета, а лимоновите листа се остъргват. Грубата им част се отстранява и се начупват.
Пилешкият бульон се кипва във вода с малко олио. Добавят се лимоновата трева, печурките, лимоновите листа, солта и кориандърът. Варят се 2-3 минути, след което се добавя и рибеният сос, скаридите и лютата чушка.
Сладко-кисела супа с лук
Необходими продукти: 100 г оризови спагети, 4 глави стар кромид лук, 2 ч.л. кафява захар, 1 морков, 50 г целина, 4 с.л. оризов оцет, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 връзка пресен магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуковият бульон се разтваря в 1 л вряща вода в дълбока тенджера. Морковите и целината се нарязват на едни кубчета, а лукът – на едри парчета по дължина. Зеленчуците се слагат във врящата вода. Подправят се с 2 ч.л. кафява захар, нарязан на ситно магданоз и оризовите спагети.
Супата се вари още няколко минути. Подправя се с оцет на вкус и се оставя за още 5-6 минути, след което се сваля от огъня.
Сладко-кисела супа с гъби
Необходими продукти: 1 стрък праз лук, 5-6 пресни печурки, 100 г прясно зеле, 4 колелца джинджифил, 1 скилидка чесън, 2-3 кубчета зеленчуков бульон, 1 с.л. натурално нишесте, 1 с.л. захар, бял пипер на вкус, 2 с.л. оцет, 2 с.л. кетчуп/1-2 ч.л. доматено пюре, чили сос /лют пипер на вкус, 1 яйце.
Начин на приготвяне: Зеленчуковият бульон се разтваря в 1.5 л гореща вода. Празът се нарязва на едро, гъбите на филийки, а чесънът и джинджифилът – на ситно. Зеленчуците се слагат във врящата вода и се варят на силен огън за 5 минути.
Кетчупът или доматеното пюре се разрежда с 1-2 черпака от супата и се добавя към останалите продукти.
В самия край на готвенето се добавя и зелето, нарязано на ивици. Вари се още 1 минута и в супата се добавя нишестето, размито с няколко лъжици студена вода. Подправя се със захар, бял пипер, оцет и чили сос – по желание. За пресечената застройка се разбива яйцето и се добавя към супата, при непрестанно бъркане. Супата се сервира с нарязан стрък пресен лук.
Коментари