Подбрали сме три рецепти с горгонзола – салата, вкусни брускети и един вкусен и сравнително бърз десерт. Първо представяме рецептата за салатата. Тя се приготвя с домати, ако пожелаете, можете да си купите чери доматчета – и в двата случая салатата става вкусна. Ето и каква е рецептата:
Салата с горгонзола и смокини
Необходими продукти: зелена салата, 2 смокини, 4 домата, 130 г горгонзола, зехтин, ябълков оцет, сол
Начин на приготвяне: Първо хубаво си измивате салатата, оставяте я да се отцеди и я нарязвате (ако желаете я накъсвате) в подходяща купа. Следва да нарежете доматите на четвъртини и да ги прибавите към салатата. Смокините, които ще сложите, трябва да са узрели, за да бъдат достатъчно сладки.
Нарежете ги на по-дребни парчета и ги изсипете в купата. Накрая нарежете сиренето на кубчета, сложете го в купата и подправете салатата със сол, зехтин и много малко ябълков оцет. При разбъркването действайте внимателно, за да се запази целостта на продуктите.
Следващата рецепта с горгонзола е за десерт – много е лесен и в същото време достатъчно изискан, за да го поднесете на важни гости. Става дума за палачинки с какао, които ще завием с пълнеж от сиренето.
За да си приготвите палачинките, трябва да смесите в подходяща купа около 120 г брашно, 1–2 с.л. какао. В друг съд разбийте две яйца, 1 с.л. захар, около 300 мл прясно мляко и 1–2 с.л. разтопено масло.
Следва да добавите и брашното и какаото – разбъркайте и когато сместа се уеднакви, можете да започвате с пърженето на палачинките.
Когато са готови, намажете ги със следната смес, която предварително сте приготвили – крема сирене, горгонзола и 1 с.л. пчелен мед. Смачквате с вилица сиренето, разбърквате и меда, след което намазвате палачинката.
Сгънете на руло и поръсете с пудра захар отгоре. По желание може да добавите в пълнежа счукани на ситно ядки.
Последното ни предложение е за брускети с горгознола и шунка. За да си ги приготвите, ще са ви нужни хляб (може и франзела), зехтин, чесън, шунка, горгонзола, малко мащерка, черен пипер. Първо нарежете филиите и ги намажете със зехтин.
Сложете ги да се запекат във фурната, след което ги извадете, намажете ги със скилидка чесън, поръсете с малко черен пипер и отгоре наредете парченце шунка и горгонзола. По желание поръсете с малко мащерка и отново запечете във фурната.
Коментари