Почти невъзможно е да се отдели норвежката, датстката, шведската кухня или финландската. Те съществуват синдикално, но в същина са изключително сходни. Затова сборно скандинавската кухня обобщава характерния чар и вкус на ястията от Северна Европа и именно с тях ще ви запознаем в настоящата статия.
Скандинавската кухня се е формирала спрямо климатичните условия за този регион. Скандинавците са събирали голямо количество запаси през топлите сезони, за да стигнат за дългата и тежка зима. Така се научили да консервират и съхраняват храната. Насочвайки се все повече на север, кулинарните традиции стават по-бедни заради по-суровите климатични условия.
Лошото време в Скандинавия през по-голямата част от годината е причината зеленчуците на трапезата на скандинавските държави да не присъстват толкова често, колкото в страните с топъл климат. В тези райони битува традицията за мариноване. Като най-характерно може да се различи маринованото червено цвекло, което се нарязва на кубчета и се залива с оцет, захар и карамфил. По идентичен начин се приготвят и други зеленчуци като моркови, чушки, зеле, краставици, патладжани и тиквички.
Студовете и честите дъждове предполагат консумирането на горещи супи и печени ястия, които за дълго време остават топли. Предпочитат се и много млечни храни – сирена, извара, кисело-млечни продукти и разнообразни ястия, приготвени от тях. Както от деца, така и от възрастни, в скандинавските страни се консумира много прясно мляко. Пият го по няколко пъти на ден и вероятно с това се обяснява по-добрият им здравословен статус, в сравнение с този на европейските им съседи.
Рибата е на особена почит в скандинавските държави. Липсата на растителност и условия за отглеждане на животни е причината в основата на скандинавската кухня да се намира рибата.
И макар да има доста прилики в кухните на скандинавските страни, всяка има своите национални особености.
Шведска кухня
Едва ли има човек, който да не е чувал за „шведкста маса” (на шведски Smörgåsbord: smörgås е наименованието за сандвич, а bord - за маса). Не се знае откога датира това понятие, но според легендите, историята е следната:
Преди време, когато шведите канели гости, е трябвало да нахранят всички. За да не чакат тези, които вече са пристигнали, домакините сервирали блюда с по-дълга трайност – осолена риба, салати, варени зеленчуци и картофи, сандвичи, твърдосварени яйца и други.
Днес значението на шведската маса се свързва с прием, на който се самообслужват голям брой гости. В шведската кухня се предпочитат най-вече продукти, които да издържат цялата зима. Ястията им са с богато съдържание на мазнини и захар и са много хранителни. Традиционно, рибните ястия се радват на особено внимание. По празниците задължително се поднася осолена херинга, след която се сервира друга риба.
Шведите са любители и на домашните колбаси, направени от различни видове месо, с много подправки – ким, пипер и лук. Сред предпочитаните шведски ястия са и малките кюфтенца, наречени тефтели. Друг интересен шведски специалитет е дробът по шведски. Само в тази кухня можете да опитате швойнов хляб.
За десерт шведите обичат да приготвят сладкиши от различни горски плодове. От топлите напитки предпочитат кафето. Бирата е много разпространена, но се използва предимно за готвене. Известната шведска супа Елеброд се вари от бира. В студените дни се сгряват с водка и уиски.
Датска кухня
Освен рибата, глога и греяното вино характерна черта на датската кухня са сандвичите, които са над 700 вида. Като се започне от обикновената филийка хляб, намазана с масло, и се стигне до многоетажния сандвич, наречен „Любимият сандвич на Ханс Кристиян Андерсен”. Сред съставките му се срещат бекон, домати, пастет, желирано месо, бяла ряпа и др., разделени от тънки филии хляб. Може би се чудите как се яде този сандвич? Всеки слой се сваля поотделно.
В основата на датската кухня пък е рибата. От нея се приготвят както супи, така и основни ястия. От скарата най-известни са печеното свинско с горещо зеле, свинско с ябълки и сушени сливи, пастет от свински дроб и свински дроб с пържен лук. Обикновено се гарнират с пържени картофи или задушено зеле. По-известни от десертите са ябълковият пай с желе от касис и бита сметана, както и супата от ягоди и къпини. Бирата и водката си остават предпочитаните напитки.
Норвежка кухня
Норвежката кухня представлява смес от ловджийски ястия с риба и дивеч, както и континентални традиционни ястия.
Особено в Норвегия има богата традиционна култура, свързана с рибата сьомга. Смятат я за деликатес и я сервират по разнообразни начини – печена (stekt laks), пушена (røkt laks), варена (kokt laks), на скара (grillet laks), маринована (gravet laks), като татар (laks tartar), в супа (fisze suple) или с макарони.
Норвежците са привърженици и на други рибни специалитети, като към най-популярните спадат fiskeboller т.е. кюфтета от мляно рибено месо, гарнирани с бял сос. Норвежците дори стигат по-далеч в своята изобретателност, като приготвят дори пудинг от риба - fiskepudding, който обикновено се сервира като основно ястие или като добавка към хляба. Доста често срещани на трапезата са малките сардини – brislinger. Уловени в Ставангер, от векове са преработвани по тези географски ширини и впоследствие са стигали до европейските маси.
Овнешкото е най-разпространено от месата. От него се готви задушено месо със зеле и варени картофи и пушено бутче (феналор). Еленовото месо се сервира само на празници и в ресторанти, защото приготвянето му изисква специални умения.
В Норвегия оризът е популярен отдавна, но поради високата му цена в миналото, се е смятал за деликатес. Традиционната кухня пази рецептата на много вкусен десерт – оризов крем, който се поднася при специални случаи. Друг популярен десерт е „Девойка с воал”, чиято рецепта ще ви споделим:
Разбийте с миксер печени и обелени ябълки. Върху ред от ябълковото пюре наръсете натрошени маслени бисквити. Отгоре добавете бита сметана. След това отново пюре от ябълки, бисквити и така, докато не изчерпате съставките. Можете да го консумирате така, а можете да го сложите за няколко часа във фризера и да се получи сладоледена торта.
Норвежката бира е с богата история и е много на почит по тези места, а твърдият алкохол дълго време се е ползвал за лекарство.
Финландска кухня
Финландската кухня е известна с тъмния си хляб и различните малки хрупкави хлебчета. Русия и Швеция пренасят страстта към тестените сладкиши, а Лапландия – с еленовото месо, домашните сирена, сьомгата и горските плодове.
Картофите и ръженото брашно са широко разпространени по тези места. От риба и ръжено брашно се приготвя рибен пирог, наречен „калакуко”, който трябва да се пече цели шест часа. Популярни са кремвиршите и наденичките.
Хайверът също се среща често в чиниите на финландците. Ядат го със сметана и ситно нарязан лук. Най-предпочитаната риба е сьомгата, която най-често е пушена.
Прочута е т.нар. „Виили”. Това е кисело-сладък млечен продукт, който може да се консумира както суров, така и в десерти.
Финландците обичат да пият джин и водката, а от топлите напитки предпочитат кафето.
Коментари
И като всеки българин, обичам месото :) ...така че - обичам и скандинавската кухня! ;)