Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Леки летни предложения от френската кухня

Леки летни предложения от френската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Салата Нисоаз
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Френската кухня е една от най-изтънчените в цял свят. Сред основните фактори за оформянето на типичния ѝ характер са природните условия и ресурси на Франция. Климатът е топъл, влажен и морски, а Алпите благоприятстват развитието на селското стопанство.

Тук могат да се открият и много южни растения и безкрайни масиви с лозя. Освен това страната е една от най-големите производители на разнородни сирена.

Подобно на останалите, и френските готвачи обичат да използват пресни продукти според сезона. През лятото френската кухня предлага изобилие от салати и летни десерти.

Френска салата в коктейлни чаши

Необходими продукти: 200 г сварен грах, 200 г царевица, 3 твърдо сварени яйца, 100 г краве сирене, 100 г сирене гауда, едам или кашкавал, маслини с чушка

За соса: 250 г заквасена сметана, 250 г лека майонеза, 2-3 с.л. бяло вино - шардоне или совиньон блан, 1/4 ч.л. чесън на прах, 1/4 ч.л. копър, мащерка

Начин на приготвяне: Салатата се реди в коктейлни чаши. Редуват се слой грах, настъргано сирене, царевица, настърган белтък, маслини и се поръсва с настърган кашкавал. Сосът се приготвя от добре разбърканите сметана, вино, майонеза и подправки. Всяка чаша се полива с 2 с.л. сос и се поръсва с жълтък.

Салата Нисоаз

Необходими продукти: 8 картофа, 4 домата или 250 г чери доматчета, 4 яйца, 1 зелена чушка, 15-20 маслини, 225 г филе от риба тон от консерва, 12 филета от аншоа, 1 пресен лук, 1 ч.л. горчица, 5 с.л. зехтин, 3 с.л. оцет, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват, обелват и нарязват на филийки. Яйцата се сваряват и нарязват на четвъртинки. Доматите се нарязват на кубчета, а ако са чери – се оставят цели. Чушките се нарязват на лентички. В купа се смесват картофите, яйцата, доматите, чушките, парченцата филе от риба тон и маслините.

Сосът се приготвя отделно, като се смесват нарязаният на дребно лук, горчицата, зехтинът, оцетът, солта и черният пипер. С полученият дресинг се залива салатата, разбърква се внимателно и се сервира веднага.

Палачинки с шоколад

Френски палачинки с шоколад

Необходими продукти: 120 г масло, 120 г настъргани бадеми, 120 г захар, 6 яйца, 2 с.л. ром, 50-100 г настърган шоколад

Начин на приготвяне: Бадемите, захарта, яйцата, омекналото масло и ромът се разбъркват в купа. С полученото се намазва половината от всяка палачинка. Поръсва се с малко настърган шоколад и се навива.

Палачинките се нареждат в намазана с масло тавичка. Запичат се за кратко в предварително загрята до 180 градуса фурна. Сервират се поръсени с шоколад. Чудесна рецепта от френската кухня!

Опитайте още: Праскови в червено вино, Френска салата с рокфор и авокадо, Кайсии в розе, Сабайон с плодове, Рататуй.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest