Френската кухня е една от най-изтънчените в цял свят. Сред основните фактори за оформянето на типичния ѝ характер са природните условия и ресурси на Франция. Климатът е топъл, влажен и морски, а Алпите благоприятстват развитието на селското стопанство.
Тук могат да се открият и много южни растения и безкрайни масиви с лозя. Освен това страната е една от най-големите производители на разнородни сирена.
Подобно на останалите, и френските готвачи обичат да използват пресни продукти според сезона. През лятото френската кухня предлага изобилие от салати и летни десерти.
Френска салата в коктейлни чаши
Необходими продукти: 200 г сварен грах, 200 г царевица, 3 твърдо сварени яйца, 100 г краве сирене, 100 г сирене гауда, едам или кашкавал, маслини с чушка
За соса: 250 г заквасена сметана, 250 г лека майонеза, 2-3 с.л. бяло вино - шардоне или совиньон блан, 1/4 ч.л. чесън на прах, 1/4 ч.л. копър, мащерка
Начин на приготвяне: Салатата се реди в коктейлни чаши. Редуват се слой грах, настъргано сирене, царевица, настърган белтък, маслини и се поръсва с настърган кашкавал. Сосът се приготвя от добре разбърканите сметана, вино, майонеза и подправки. Всяка чаша се полива с 2 с.л. сос и се поръсва с жълтък.
Салата Нисоаз
Необходими продукти: 8 картофа, 4 домата или 250 г чери доматчета, 4 яйца, 1 зелена чушка, 15-20 маслини, 225 г филе от риба тон от консерва, 12 филета от аншоа, 1 пресен лук, 1 ч.л. горчица, 5 с.л. зехтин, 3 с.л. оцет, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват, обелват и нарязват на филийки. Яйцата се сваряват и нарязват на четвъртинки. Доматите се нарязват на кубчета, а ако са чери – се оставят цели. Чушките се нарязват на лентички. В купа се смесват картофите, яйцата, доматите, чушките, парченцата филе от риба тон и маслините.
Сосът се приготвя отделно, като се смесват нарязаният на дребно лук, горчицата, зехтинът, оцетът, солта и черният пипер. С полученият дресинг се залива салатата, разбърква се внимателно и се сервира веднага.
Френски палачинки с шоколад
Необходими продукти: 120 г масло, 120 г настъргани бадеми, 120 г захар, 6 яйца, 2 с.л. ром, 50-100 г настърган шоколад
Начин на приготвяне: Бадемите, захарта, яйцата, омекналото масло и ромът се разбъркват в купа. С полученото се намазва половината от всяка палачинка. Поръсва се с малко настърган шоколад и се навива.
Палачинките се нареждат в намазана с масло тавичка. Запичат се за кратко в предварително загрята до 180 градуса фурна. Сервират се поръсени с шоколад. Чудесна рецепта от френската кухня!
Опитайте още: Праскови в червено вино, Френска салата с рокфор и авокадо, Кайсии в розе, Сабайон с плодове, Рататуй.
Коментари