Френската кухня, която е превърнала храненето в истинско изкуство, неслучайно е световноизвестна. Малко са хората, които да не са чували за специалитети като вкусните сирена фондю, ароматната френска супа Дюбари, пилешкото месо А ла дижонес, и още много други. С френската кухня обаче са свързани и някои много интересни факти:
Подобно на японското схващане за храната, тя и при французите не се възприема единствено като физиологичен акт, а като цяла култура. Това е и причината всичко, което се сервира на масата да е красиво гарнирано и да се поднася в определена последователност.
Във Франция има безброй гастрономически клубове, където кулинарите развихрят въображението си и измислят нестандартни рецепти като супи от охлюви, салати, подправени с одеколон, и какво ли още не.
Кулинарните термини като поширане, сотиране, винегрет, жулиени и канапе произхождат именно от френската кухня.
Предпочитан хляб във Франция си остава франзелата, която по традиция трябва да бъде направена само от брашно, сол и мая.

Французите произвеждат над 400 вида сирена, които служат освен за приготвянето на ароматни салати и основни ястия, така и за десерти. Особено популярни са тези, в които задължително трябва да присъстват 4 вида сирена - отлежало, с плесен, прясно и твърдо.
Конското и заешкото месо присъстват традиционно на френската маса, като се сервират заедно с голямо разнообразие от свежи или задушени зеленчуци.
Световноизвестният френски писател Ал. Дюма е известен в родината си не само със своите романи, но и с кулинарния речник за кухнята, който е написал.
За разлика от руската кухня например, където месото се обработва топлинно в продължение на повече време, французите обичат да го консумират по-сурово. Откъдето идва и терминът алангле. Тук е моментът да се спомене, че макар терминът алангле да е от френски произход, в превод той означава "по английски".
Французите са вероятно най-големият консуматор на охлюви в света. Приготвят се всякакви ястия с охлюви и се считат за истински деликатес от незапомнени времена.
Сред най-изтъкнатите кулинари на Франция няма как да не се спомене името на Огюст Ескофие, чиито кулинарни принципи продължават до голяма степен да се спазват и днес.
Коментари