Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Козето сирене във френската кухня

Козето сирене във френската кухня

Козето сирене във френската кухня

Родина на висшата кухня в съвременността е Франция, а изтънчените сирена са един от нейните символи. Французите произвеждат над 400 вида сирене от краве, овче или козе мляко в различни вариации - меки или твърди, бели или с плесен/сини, зелени/, с различни характеристики, уникални за дадения регион. Това определя невероятното вкусово богатство на френските сирена.

Сред тях видно място заема сиренето от козе мляко. То е едно от най-старите видове сирена, датиращо от хилядолетия, и неговото неизменно предпочитане се дължи на характеристиките му като хранителен продукт.

Предимства на козето сирене

Козето сирене съдържа основни хранителни вещества - здравословни мазнини, протеини, витамини и минерали.

Благодарение на отличния си състав, сиренето от козе мляко има предимства пред други видове сирене. Те са в няколко направления:

- По-бързо и лесно усвояване - различната протеинова структура на козето мляко дава по-ниски нива на лактоза, затова сиренето от него е по-добрият избор за млечен продукт. То съдържа най-вече А2 казеин - протеин с по-малко алергени от А1 казеин в други видове мляко

- Добър източник на пробиотици - съдържа богато разнообразие от пробиотици заради високото съдържание на мазнини и по-твърда структура, защитаваща полезните бактерии.

- Засища по-добре - мастните киселини в него имат безброй предимства за здравето. Имат противовъзпалителни свойства и намаляват чувството на глад. Осигуряват бърз източник на енергия

- Съдържа много витамини от група В, мед, фосфор, по-малко наситени мазнини и натрий - те укрепват скелета, поддържат метаболизма, защитават тялото от вредни натрупвания, грижат се за доброто общо състояние

Козе сирене

Козето сирене във френската кулинария

Френските майстори на сиренето отчитат предимствата на този вид млечен продукт и затова всеки регион произвежда свое уникално козе сирене с безброй здравословни и вкусови предимства.

Повечето френски кози сирена имат универсална употреба. Поднасят се като самостоятелно блюдо- на закуска или след основното ястие, придружени от плодове и вино.

Козе сирене на тост, сандвич или във френска салата е често срещано приложение и винаги с невероятен резултат, защото вкусовите качества на сиренето от козе мляко променя и оформя вкуса на френското блюдо, в което се поднася.

Може да се приготви и ястие само с козе сирене в неочаквани рецепти, като сарми с козе сирене в лозови листа.

Най-известните френски марки козе сирене

Френско козе сирене Шаури

Френско козе сирене

Това е меко френско козе сирене, зреещо 2 седмици до 1 месец. Повърхността на шаури е с дебел слой мухъл, а отвътре е кремообразно. Има неустоим дъх на ядки, плодове и гъби. Може да се комбинира с други сирена или да се поднася отделно. Във Франция го обичат с ябълки и бяло вино.

Сирене от млякото на козите Ров

Това е най-новата защитена марка френско козе сирене. Изключителен деликатес в Марсилия, който печели привърженици в цялата страна.

Това е бяло меко сирене с аромат на сладък бадем и прясно мляко. Употребата му също е универсална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest