Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо овесената каша е много по-важна храна, отколкото си мислите

Защо овесената каша е много по-важна храна, отколкото си мислите

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
884
Защо овесената каша е много по-важна храна, отколкото си мислите
Стилен свещник на дървена стойка-1%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.
5.36 лв.

Има богата и вкусна храна, която се приготвя от най-здравословното зърно - овес. Това е основата закуска за хората от цял свят. Овесената каша е една от най-хранителните закуски, които можете да ядете, пълна с фибри, протеини и витамини от група В.

Световният ден на овесената кашата празнува историята и произхода на тази богата и вкусна закуска и всички ползи за здравето. Той се провежда всяка година на 10 октомври, като за първи път това се е случило през 2009 година.

История на Световния ден на кашата

Кашата, така се случва, е традиционното национално ястие на Шотландия и поддържа здравето на хората от тази страна от стотици години. Всяка година в шотландското Highland Village of Carrbridge се провежда състезание - световно първенство по приготвяне на овесена каша, за да се определи шампионът, който най-добре показва вкуса на тази храна.

Но шотландците винаги са били известни с това, че имат прогресивен мироглед и голямо сърце. И като такъв Кърбридж се е обединил с Мери Мелс, за да помогне, осигурявайки храна за деца от цял свят.

Това е уникална благотворителна организация, която осигурява храна на ден на над 1.1 милиона деца в Замбия, Бенин, Мианмар, Еквадор, Хаити, Индия, Кения, Либерия, Малави, Южен Судан, Тайланд и Уганда, но се надяват да разширят своята помощ и подкрепа и на други места по целия свят. Целта е да се помогне на децата да се хранят през цялата учебна година. 1, 5 милиона деца в 16 от най-бедните държави в света се възползват от техните усилия. По-здравословното хранене насърчава децата да ходят на училище и да изграждат своето образование, за да могат да изведат себе си, своите общности и своите страни от бедност.

Как да отбележим Световния ден на кашата

Овес

Ето няколко примера за това, което някои правят на Световния ден на кашата - 10 октомври.

Учениците от средното училище в Глазгоу на Hillpark провеждат годишна целокупна закуска с каша, като раздават каша на персонала и учениците в замяна на малко дарение за Мери Мелс.

Ученици от цял свят придават свой обрат на рецептата за овесена каши, а учениците гайдари свирят традиционна шотландска музика по време на събитието, така че събитията с каша на Hillpark празнуват многообразието на училищната общност, като същевременно събират много пари за гладните деца.

Всяка година в най-близката до 10 октомври събота Рон Конвери от Дънкелд приготвя закуска с каша в родното си село. Местните магазини също се включват, популяризирайки събитието.

Любителите на овесена каша от цялото село, а и извън него се стичат в залата, за да споделят закуската със семейството, приятелите и съседите и да научат повече за работата на Мери.

Нашите закуски с каша са чудесен начин за всички в нашето село да се съберат, и да направят добро! Страхотно забавление! - Рон Конвери, доброволец на Мери Мелс.

Oвесена каша

В целия свят гладът блокира бедните деца да получат образование, което е най-добрият им път за бягство от бедността. Мери предлага просто решение на този проблем, като работи с местните общности за осигуряване на питателна ежедневна храна за децата в училище. Там, където децата получават храната на Мери, има увеличение на записването, посещаемостта и академичните постижения.

Сега, когато знаем откъде е дошъл този знаменателен ден, е време да решим как да го празнуваме със стил. Лесен начин да започнете е, като изядете купа с овесена каша. Независимо дали е сладка, пикантна, експериментална или традиционна, тази полезна порция може да осигури задоволителна и устойчива храна за закуска, обяд или вечеря. А докато се наслаждавате, помислете колко радост би донесла тази купичка с овесена каша на някой в нужда.

Вижте още и защо може да хапвате овесени ядки за вечеря, а не за закуска. Ако преминете към овесено брашно, определено ще усетите и разликата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest