Овесената каша е закуска, приготвена от овес и вода или мляко. През последните години трупа голяма популярност, защото се приготвя бързо, засища и е полезна. Освен това съдържа витамини, желязо, калций и магнезий.
Тази суперхрана понижава холестерола, намалява нивата на кръвната захар, осигурява антиоксиданти, подобрява работата на стомашно-чревния тракт.
Облекчава дори сърбежа и дразненето на кожата. Наистина чудесен старт на деня, за да сме сити и заредени с енергия, без да поглъщаме големи количества калории. Хубаво е да имаме предвид, че овесените ядки трудно се обработват от организма и е добре да бъдат сварени или поне добре накиснати.
Как да приготвим овесена каша
За да приготвите овесена каша, смесете 2 ¼ чаши вода и малко сол в тенджера, след което увеличете температурата на котлона. Когато водата започне да кипи, намалете температурата и добавете 1 чаша овесени ядки.
Бъркайте около 5 минути или докато овесените ядки поемат водата. Тук е моментът да добавите това, с което искате овесените ядки да бъдат гарнирани.
Няма да съжалявате, ако решите да сложите лъжичка бадемово масло или друго ядково масло (кокосово, какаово), както и мляко - краве мляко или ядково (бадемово, соево, кокосово).
Поръсете с канела, по-смелите могат да пробват и малко джинджифил. Добавете орехи (които са богати на полезните за сърцето омега-3) и други любими ядки.
Сушените плодове или ябълково пюре са чудесна комбинация.
Разбъркайте всичко и изключете котлона. Оставете любимата овесена каша да престои още пет минути, след което е готова за ядене. Когато вече е изстинала, можете да добавите боровинки или парченца нарязани пресни плодове, ако ги предпочитате пред сушените. Подсладете с мед.
Вижте още вкусотии с овесени ядки:
Виж също какво съдържат овесените ядки и как се прави овесена каша за бебе.
Коментари