Чубрицата е една от най-популярните подправки в българската кухня. Използва се в редица ястия, но е и много полезна за здравето. Смята се, че помага при колики, кашлица, главоболие и стомашни неразположения. Чаят от чубрица помага в борбата срещу грипа.
Листата и стръковете ѝ са богати на антиоксиданти и фибри. Помага за намаляване на лошия холестерол и да повишават нивата на добрия холестерол. Чубрицата е богата на желязо, цинк, калций и големи количества витамин В.
Наистина ползите на чубрицата са безброй. Както споменахме, тя се използва в много ястия. Използва се за овкусяване на ястия с леща, боб, зелен фасул, грах, червено зеле, картофени супи. Може да овкусявате доматени сосове, яйца, кайма, различни супи и плънки.
Да, но какво става, ако по някаква причина не ни допада вкусът на чубрицата или пък изпитваме непоносимост към аромата ѝ? Или в момента на приготвянето на ястието чубрицата вкъщи е свършила? Трябва да потърсим заместител на чубрицата, който най-добре да се доближава до нея. Най-добрият нейн заместител безспорно е риганът. Той може да се сложи във всяко ястие, в което трябва да има чубрица.
Коментари