Сиропът от бъз се използва като имуностимулатор. Бъзът съдържа много големи количества витамин С и има противовъзпалително действие.
Приготвянето на сироп от бъз е лесно и приятно. Става за около три седмици и не изисква големи усилия.
Когато приготвяте сироп от бъз, е важно да наберете добре узрели плодове, а ако има зелени, е важно да ги изхвърлите. Зелените плодчета са отровни.
Плодовете се измиват добре и се редят в чисти и добре подсушени стъклени съдове. Най-удобно е в буркани, за да можете да редувате плодовете и захарта.
Когато бурканът е пълен, се покрива с марля и се оставя на слънчево място, за да ферментира.
Когато сиропът е готов, той се прецежда през марля и се сипва в тъмни стъклени съдове. Най-удобно е в стъклени шишета. Ако нямате бутилки от тъмно стъкло, можете да сипете сиропа в светли стъклени бутилки и след това да ги сложите в хартиени пликове или просто да ги увиете в хартия.
Сиропът от бъз се съхранява на тъмно и студено място. Най-добре е да съхранявате сиропа в хладилник, но да е ниско или на вратичката.
Коментари