Gotvach.bg»Съвети»Как се подквасва мляко?

Как се подквасва мляко?

редакция:
MarianeMariane
Джедай
254955
Как се подквасва мляко?
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

За подквасването на прясно мляко не са ви необходими никакви специални кулинарни умения или опит в кухнята. Подквасването му в домашни условия изисква единствено да се спазва точно технологичният процес и разбира се – добра хигиена.

За подквасване на качествено мляко ви е нужна на първо място качествена изходна суровина – пълномаслено прясно мляко. То може да бъде както домашно, така и купено, краве, овче, козе, биволско или дори смесено. Можете да направите домашно кисело мляко дори с прясно мляко, произведено по UHT технология.

Важно е използването и на висококачествена жива закваска, която да съдържа големи количества живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Затова при заквасване се използва само най-горният слой от неотваряно дотогава кисело мляко, от което не е взимано или ядено.

Технологичният процес по заквасяне протича по следния начин. Първо прясното мляко се загрява до кипване, снема се от котлона и се оставя за 10-15 минути под капак, след което капакът се маха и се оставя да се охлади до 44-45 градуса (може и на водна баня). Температурата се мери с чист готварски термометър, а не с потапяне на пръст, за да не се замърси суровината.

След това към охладеното мляко се добавя закваската, като нейното количество трябва да бъде в границите 1-5 процента от това на прясното мляко. На 1 л прясно мляко трябва да се сложат 40-50 г кисело мляко (2-3 с.л.).

Преди добавяне закваската трябва да се разбие в отделна купа с малко от прясното мляко, след което се добавя към останалото прясно мляко. Подквасеното прясно мляко се разбърква добре и се налива в чисти и сухи буркани, които се затварят.

Те трябва да останат 3-4 часа на топло място, за да протече млечнокиселата ферментация и млякото да добие плътна консистенция. На следващия ден киселото мляко е готово за консумация.

Вижте също как да си направите:

- домашно кисело мляко в хлебопекарна;

- домашно овче мляко;

Виж също какви са ползите от киселото мляко, защо подквасеното кисело мляко става понякога рядко, как да подквасим прясно мляко без наличието на кисело или опитай тези страхотни маски за лице с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен