На всеки е ясно, че майчината кърма е най-добрият вариант на хранене на бебето, особено в първите 6 месеца от живота му. Всъщност всеобщата препоръка на всички здравни и обществени организации, ангажирани с отглеждането на най-малките членове на обществото, препоръчват децата да се кърмят възможно най-дълго, защото кърмата осигурява не само всички необходими хранителни вещества на новородения организъм, но е и най-сигурният защитник на здравето на новороденото.
Все пак има редица случаи, при които естественото хранене с кърма е невъзможно. Това са противопоказания, свързани с бебето. Те включват:
- Родово-травматични увреждания с риск от вътрешни кръвоизливи;
- Тежки заболявания, причиняващи дихателни проблеми;
- Недоносени бебета, на които липсва смукателен и гълтателен рефлекс;
- При оперативно раждане.
Има и редица противопоказания от страна на майката. Между тях са:
- Заболявания на майката, пир които кърменето може да бъде опасно за нейното здраве или това на бебето;
- Ако майката страда от муковисцидоза, защото в кърмата има твърде много натрий;
- Ако майката приема наркотични субстанции или лекарствени препарати.
Проблеми с кърменето може да има и при малформации на устата при бебето, при запушване на каналите на млечната жлеза при майката и възникване на проблеми при кърменето, съпроводени с болезнени усещания.
Има и абсолютни противопоказания за кърмене метаболитни заболявания, дефекти в цикъла на урея и други, при които се изисква захранване на бебето с адаптирано мляко.
Състав и производство на адаптирано мляко
Производителите на адаптирано мляко използват майчината кърма като образец и следват обща рецепта, която включва:
- Протеини;
- Мазнини;
- Въглехидрати;
- Витамини;
- Минерали;
- Вода.
Комбинират се различни съставки, така че храната в изкуствените бебешки млека да има почти същите пропорции като кърмата. Голямата разлика между отделните адаптирани млека идва от източниците - краве мляко, соеви зърна или нещо друго.
Болшинството адаптирани млека са на основата на кравето мляко, което минава специална обработка. Соевите зърна също са източник на хранителни вещества, необходими в човешкото хранене. Производителите започват с основните елементи в кравето и соевото мляко и прибавят съставки, докато продуктът стане максимално близък до кърмата. Приспособяват се нивата на протеини, въглехидрати и мазнини и се добавят витамини и минерали.
Тъй като химичният състав на кравето и майчиното мляко се различават по редица показатели, се налагат някои корекции. Ето какви:
- Намалява се съдържанието на белтъци и минерални вещества в кравето мляко, като то се разрежда;
- Добавят се лактоалбумини за корекция на съотношението между казеин и суроватъчни белтъци. Това е задължителна промяна, за да може млякото да стане адаптирано. Ако корекцията на белтъка не е извършена, млякото е частично адаптирано;
- За да може въглехидратите в адаптираното мляко да се доближат максимално до тези в майчиното, се добавя лактоза;
- Добавката от растителни масла, съдържащи полиненаситени мастни киселини, коригират количеството и качеството на мазнините;
- Обогатяването на адаптираните млека с витамини и микроелементи се съобразява с дневните нужди на новородения организъм. Като калории адаптираното мляко е в синхрон с майчината кърма.
Видове адаптирани млека
В последните години се произвеждат различни видове адаптирани и частично адаптирани млека, за да се направи подходящ избор чрез сравнение.
- Квасено мляко - това е национална храна на българите и има важно място в храненето и на кърмачето. В него белтъците са пресечени на малки частици и са лесно смилаеми. Млечно - киселите бактерии, които съдържа пречат на развитието на патогени и микроорганизми в червата. Затова то е изместило прясното краве мляко в храненето на децата до 1 годинка;
- Диетични млека - те са предназначени за деца с хронични диарии. Биват: ниско лактийни, соеви и млека с хидролизиран белтък;
- Ниско лактозното мляко се произвежда от краве мляко. Изискванията са лактозата да е намалена няколко пъти, да не съдържат глутен и по химичен състав да са близки до адаптираните млека. Така детето се развива добре физически дори при продължително лечение;
- При соевите млека белтъкът е заменен от соев изолат. Те са за хранене на деца с алергия към белтъка в кравето мляко. Като състав са подобни на адаптираните млека и са подходящи за продължително лечение чрез диета. Не съдържат глутен;
- Млека с хидролизират белтък - те са подходящи за деца с алергии към кравето мляко и соевите белтъци. Те са за деца, родени с ниско тегло;
- Адаптирани млека за бебета с лактозна непоносимост - непоносимостта към млечната захар се дължи на липсата на ензима лактаза, който я разгражда на прости захари. Този тип млека съдържат ниски нива лактоза или изобщо не съдържат;
- Адаптирани млека за бебета с гастроезофагеален рефлукс - използват се за хранене на бебета с това заболяване, които се оригват и повръщат;
- Адаптирани млека за кърмачета със стомашно-чревни заболявания- такива прояви са колики, оригвания, запек и повръщане.
Употреба на адаптирано мляко - правила и насоки
Ако има причини бебето да бъде хранено с адаптирано мляко, трябва да се спазват правила, гарантиращи здравето и правилното развитие на бебето. Те са следните
1. Срок на годност на млякото и състояние на опаковката - при изтекъл срок на годност няма никакви гаранции, че продуктът е годен за употреба. Остарелите храни и тези с нарушена опаковка не са подходящи за бебето. Не бива да има издатини, вдлъбнатини, изтичания или петна по опаковката;
2. Хигиена при приготвяне на млякото - нужно е да се спазва стриктна хигиена, включваща измиване на ръцете винаги преди да се борави с храната на бебето;
3. Стерилизация на приборите за приготвяне на млякото - шишетата, бибероните, капачките, лъжичките е нужно да бъдат стерилизирани. Съдовете се изваряват за 5 минути. Приборите трябва да изсъхнат на въздуха. При следващо ползване се мият с вида и сапун;
4. Мярка за използване на адаптираното мляко - задължително трябва да се чете опаковката, за да се приготви точното количество, в зависимост от възрастта на бебето;
Стъпки при приготвяне на адаптирано мляко
- Използва се чиста преварена вода;
- Според инструкциите се смесва количество вода със сухо вещество;
- След установяване на правилната пропорция, сместа се разклаща добре;
Температура на адаптираното мляко
Температурата на млякото се проверява на китката на ръката. Трябва да бъде хладко. След хранене остатъците се изхвърлят;
Съхранение на адаптирано мляко
Неотворените опаковки се държат на хладно и сухо място. При съмнение, че опаковката не е съхранена добре, трябва да се изхвърли.
Съвети при замяната на адаптирано мляко с краве при новородено
Кравето мляко е доста по-различно като състав от майчината кърма. То съдържа повече белтъци и минерални соли, но е по-бедно на мазнини и въглехидрати. Съдържа повече от 2 пъти в повече белтък за сметка на казеина, който е по-трудно смилаем и с по-ниска биологична стойност.
Кравето мляко има по-малко лактоза и мазнини. Съдържа достатъчно калций, но той не се усвоява добре заради алкалната рН. Желязото не е достатъчно, а високите нива на натрий затрудняват работата на бъбреците на новороденото. Това създава опасност от сериозни смущения при съвсем малки бебета, хранени с краве мляко. Затова то не бива да заменя адаптираното мляко при необходимост от изкуствено хранене на новороденото.
Вижте още как да приготвите полезно бебешко пюре за вашето бебе, ако вече е в подходяща възраст.
Ето и каква е схема на хранене на бебето на 7 месеца.
Коментари