Блю д‘Аверн (Bleu d'Auvergne) е много известно френско сирене, което се прави от краве мляко. Това е едно от сирената, които са защитени от френското правителство по отношение на контрол на оригинала.
Блю д‘Аверн има силен и остър вкус, но в по-малка степен, отколкото останалите сини сирена. То е по-малко солено от своите събратя, с по-маслен вкус и влажна текстура. Блю д‘Аверн е едно от най-известните сини сирена в света. Въпреки че е открито сравнително скоро, славата на това сирене е огромна, а пред вкусовите му качества се прекланят редица кулинари и почитатели на хубавата храна.
По стандарт сиренето Блю д‘Аверн се прави в два основни размера:
- при първия питата е кръгла, с диаметър 20-тина см, височина 8-10 см и тегло около 2-3 кг;
- при втория стандартен размер питата е с диаметър около 10 см, височина 6-8 см и тегло, което варира от 350 г до 1 кг;
- сирена, които са направени с правоъгълна форма имат най-различни размери.
История на Блю д‘Аверн
Блю д‘Аверн има сравнително скорошен произход. Открито е в средата на 1850 година от френския производител на сирене Антоан Русел. Той забелязва, че появата на сини плесени върху изварата, която правел, ѝ придават уникален вкус и започнал да провежда експерименти, за да определи как да подтикне развитието на подобен вид благороден мухъл.
След няколко неуспешни опита, Русел открива, че използването на мухъл от ръжен хляб помага за създаването на специфичните сини жилки. От друга страна, французинът вижда, че надупчването на изварата с игла подпомага аерацията и мухълът насърчава растежа си. Впоследствие, откритието и техниката за производството на Блю д‘Аверн се разпространяват в целия район.
В наши дни сиренето се приготвя чрез сложни механични процеси. Достига на възраст около четири седмици, съхранявайки се във влажни и студени изби.
Избор и съхранение на Блю д‘Аверн
Блю д‘Аверн е популярно по света сирене, което обаче все още не е особено разпространено в нашата страна. Може да се открие само в по-големи и специализирани магазини. Съхранявайте сиренето в хладилник, добре увито, за да не изсъхва.
Блю д‘Аверн в кулинарията
Най-добре е сиренето да се консумира на стайна температура. Освен за самостоятелна консумация сиренето намира широко приложение в кулинарията. Използва се за дресинги, но и много добре се съчетава с различни ядки.
Блю д‘Аверн се съчетава идеално с десертни вина, както и с Порт вина. Другата опция е да консумира с по-плътни и пикантни вина. Както всяко синьо сирене, така и Блю д‘Аверн ще се съчетае идеално с плодове. Сиренето много добре се съчетава със спагети. За целта сварете избрано количество спагети с малко зехтин, а още докато са топли поръсете с натрошеното сирене. Поръсете с червен пипер и поднесете.
Блю д‘Аверн може да се използва за направата на различни запеканки, за поръсване на меса и зеленчуци. По желание, можете просто да похапнете парченце от сиренето, с филия хляб и чаша червено вино.
Ползи от Блю д‘Аверн
Наскоро бе открито, че всички сини сирена са полезни за сърцето. Учените, направили това откритие, смятат, че не само виното, но и сините сирена са сред главните причини за дълголетието на французите. Като горд представител на това семейство, може да се смята, че Блю д‘Аверн също е полезен за здравето.
То е по-мазно от някои други сини сирена, затова все пак не бива да се прекалява. Разбира се, парче Блю д‘Аверн в комбинация с чаша ароматно вино е една перфектна комбинация, която ако не се употребява много често, със сигурност няма да навреди на здравето.
Коментари