Д-р Георги Гайдурков е сред най-нашумелите у нас нутрициолози и диетолози. Специалистът е коментирал многократно влиянието на различните хранителни продукти върху човешкото здраве. Какво обаче е мнението на Гайдурков за яйцата?
Експертът не отрича значимата роля на яйцето в пълноценното човешко хранене. Според него не съществува диетологична школа, която да не признава колко важно е яйцето за човека. Това, разбира се, не е случайно. Всеки знае, че яйцето е източник на необходимите за човека нутриенти в неподозирано синергичен и балансиран вид, с усвояемост до 97 %.
Най-полезната част от яйцето обаче е жълтъкът. По думите на лекаря, похапвайки това „златно топче“, ние можем да сме спокойни, че сме усвоили всичко, което ни трябва.
Даже храненето ни да не е особено балансирано, консумирайки жълтък, ние си набавяме всичко, което ни е липсвало, категоричен е медикът.
Според д-р Гайдурков жълтъкът е важен, тъй като увеличава добрия холестерол и подпомага процеси в тялото ни. Лекарят е на мнение още, че твърдението, че яйцето съдържа прекалено много калории изобщо не трябва да се взема под внимание, не само защото в днешно време вече не се обръща внимание на калориите, но и защото то има само 71 килокалории.
Изброените дотук положителни качества се отнасят обаче само за суровия жълтък. По думите на нутрициолога, когато едно яйце премине през термична обработка, неговите отрицателни качества стават повече.
Сготвените яйца увеличават лошия холестерол, съдействат за скоротечна съдова склероза и причиняват други здравословни проблеми. Оттук идва и заблудата, че яйцата са вредни за здравето ни, обяснява д-р Гайдурков.
Според специалиста суровите жълтъци са сред най-древните допълващи храни за хората. Всеки сам трябва да прецени за себе си колко броя да похапва. Обикновено активните спортисти приемат по 5 жълтъка дневно, а останалите хора-по няколко броя на седмица.
Ясно е все пак, че суровите жълтъци не са по вкуса на всеки. Ето защо д-р Гайдурков препоръчва, ако непременно искаме да похапнем яйце, преминало през термична обработка, то поне да бъде рохко, а не твърдо сварено, както сме свикнали.
Коментари
Различни специалисти твърдят различни неща относно консумацията на яйца, като това да не се ядат сурови - да се варят поне 10 минути преди консумация. Коя е истината2