Състав на яйцата

МаринаМарина
Джедай
15642
Яйце

Яйцата са изключително полезни за здравето на човека, предимно за тези от нас, които не са алергични към белтъчините в тях.

Те съдържат много витамини и минерали. От витаминния състав се откриват витамин А, полезен за здравето на кожата и имунната система, витамин В2 и В12, които подпомагат енергийния метаболизъм, червени кръвни клетки и нервната система. В яйцата се съдържат още витамин В5, полезен и за психичното здраве на хората, витамин D, който, знаем, поддържа здрави кости и зъби, и витамин Е, който поддържа репродуктивната-, нервната система и мускулите.

Яйцата са богати на биотин, важен за кожата и косата, както и холин, който подпомага метаболизма на мазнините и функцията на черния дроб. Много ценно е и съдържанието на фолиева киселина у яйцата, което ги прави полезни за консумацията им от бременни жени. Това е така, защото витамин В9 подпомага образуването на кръвта и растежа на тъканите на ембриона.

Богати са и на йод, важен за функцията на щитовидната жлеза, желязо – за производството на червени кръвни клетки и преноса на кислород в тялото, фосфор, протеини и селен. Похапвайки редовно яйца, си доставяте и немалки количества омега-3 мастни киселини, важни за здравето на мозъка и зрението.

Яйцата се смятат за един от хранителните продукти, съдържащи най-много протеини, като едно средно тежко яйце от 44 грама съдържа 5.53 грама белтъци и само 63 калории. А съдържанието на мазнини идват главно от неговия жълтък, които се равняват на 9%.

Яйца

Холестеролът, откриващ се в яйцата, се равнява на 164 мг, ако яйцето тежи средно 44 грама. Специалисти са категорични, че наситените мазнини са в малки количества и отражението им върху общия холестерол е незначително.

Заради богатството и разнообразието на състваки се смята, че яйцата са много полезни за здравето на мускулите и мозъка. Също дават много енергия и поддържат здрава имунна система.

Има и изследвания, посочващи яйцата като средство за предпазване на сърдечно–съдовата система и очите. А благодарение на високото количество белтъчини яйцата са и средство за регулиране на телесното тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest