Кайсията е един от най-вкусните плодове, които зреят през лятото. Има много начини за нейното използване - може да се яде сурова, да се прави сладко от нея, да се суши или пък може да бъде добавена в най-различни сладкиши и десерти. Нейният вкус е леко кисел, но и много приятно сладък. Счита се, че кайсиите първо са били култивирани в Китай, а после се е разпространил по цял свят. Освен много вкусна, кайсията е и много полезна.
Хранителен състав, витамини и минерали в кайсията
В две кайсии се съдържат:
- калории - 34;
- въглехидрати - 8 грама;
- протеини - 1 грам;
- мазнини - 0. 27 грама;
- фибри - 1. 5 грама;
- витамини А и С - 8% от нужната дневна доза;
- витамин Е и калий - 4% от нужната дневна доза.
В кайсията се съдържат между 20 и 27% захари, органични киселини- салицилова, ябълкова, лимонена. Те също така са богати на калций, желязо.
Полезни и лечебни свойства на кайсията
- кайсията е много полезна при сърдечно-съдови заболявания, болести на черният дроб, както и при затлъстяване;
- фибрите, които се съдържат в кайсиите, подпомагат движението на червата и помагат също и за здравословно храносмилане. Благодарение на фибрите, може напълно да забравите за запека и подуването на стомаха;
- кайсията е един от плодовете, които могат да се консумират по време на диабет. Поради факта, че в нея се съдържат само 4 грама въглехидрати в една кайсия, плодовете могат да се консумират от хора, страдащи от диабет;
- кайсиите са с нисък гликемичен индекс, което значи, че не повишават рязко нивата на кръвната захар;
- в кайсиите се съдържа голямо количество витамин Е, който има действието на антиоксидант и нормализира нивото на кръвната захар;
- в кайсията се съдържат 260 мг на 100 грама съединения, които са от групата на флавоноидите, които подпомагат укрепването на стените на кръвоносните съдове и имат антимикробни свойства. Пектините притежават способността да премахват токсичните вещества от тялото, както и тежките метали и радиоактивните елементи;
- бета-каротинът, който се съдържа в кайсиите, е нужен за да се поддържа здравето на кожата и за добро зрение;
- витамините С и А, които се съдържат в кайсиите, са подходящи за хора, които имат чувствителна кожа. Ти имат противовъзпалителни свойства и помагат в борбата с екземи и дерматит. Маслото, което се прави от кайсии, ако се комбинира с други етерични масла, има силата да успокоява кожата, когато е раздразнена. Можете да използвате и пюре от кайсии, за да намажете екзема или изгаряне по кожата;
- в кайсиите се съдържат много калиеви соли, които имат диуретични свойства. Поради голямото количество соли на магнезия и желязото, кайсиите се препоръчват на хора, които имат хипертония и анемия;
- поради факта, че кайсиите съдържат каротин, те са много подходящи за деца, за хора, които имат нарушена функция на централната нервна система, също така и при хорта, които имат кожни заболявания и заболявания на лигавицата на очите;
- освен всички други ползи, кайсиите са много добър източник на фосфор и магнезий, които са нужни на нашето тяло, за да може мозъкът да работи активно;
- едно от най-добрите и полезни качества на кайсиите е, че те подобряват паметта и повишават активността на мозъка, което е много важно за онези хора, които се занимават с интелектуална работа, също и за студенти и ученици;
- в кайсиите се съдържа и голямо количество микрокалий, който е необходим на сърцето, за увеличаване нивата на хемоглобин в кръвта, което подпомага повишаването на съпротивителните сили на организма. Много са полезни и при хора с анемия.
Опитайте от нашите рецепти за:
- и сладко от кайсия;
Коментари