Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Патешките яйца - хранителен състав и ползи

Патешките яйца - хранителен състав и ползи

бъркани патешки яйца

Замисляли ли сте се защо из щандовете по магазините се продават само яйца от кокошки и от пъдпъдъци, след като знаем, че яйцата от патици са също с много добро качество, което по нищо не отстъпва на това от кокошите яйца, например. А и патешките яйца са с доста по-големи размери в сравнение с кокошите (около 1.5 до 2 пъти по-големи по размер), което всъщност би ги направило доста по-удобни за всякакви кулинарни приложения.

Причината за това явление се крие във факта, че отглеждането на патици е доста по-трудоемко и определено по-скъпо, отколкото е отглеждането на кокошки. Да се снабдите с патешки яйца можете само от специализирани ферми и стопанства.

Но да погледнем и каква е хранителната стойност на патешките яйца и за какво биха ни били от полза. Все пак, ако положите малко повече усилия, бихте могли да се снабдите и с патешки яйца.

Освен с по-големите си размери, патешкото яйце се различава и по обвивката си в сравнение с кокошето, като освен чисто бяло, то може да придобие и синьо-зеленикави оттенъци. На тегло е много по-тежко от кокошето, но по отношение на хранителни стойности няма особена разлика в сравнение с кокошето.

Основната разлика е, че патешкото яйце е с много по-високо съдържание на мазнини, поради което в редица държави не се препоръчва консумацията му от малки деца.

Патешкото яйце съдържа витамините А, В6, В12, Е, D, К и фолиева киселина, аминокиселините изолевцин, треонин, серин и др, а сред минералите се отличава с наличието на магнезий, селен, калий, калций, фосфор, желязо, цинк и натрий.

патешки яйца

За сваряването на яйцата, което се случва в леко подсолена вода, ще имате нужда от 10-13 минути за твърдо сварени и 6-7 минути за рохки яйца.

Счита се, че поради по-високото си съдържание на мазнини, патешките яйца са особено подходящи за направата на тесто за печива, а в някои азиатски държави патешките яйца дори се консервират с цел удължаване на срока им за консумация, който по принцип е до 7 дни.

Ползите от консумацията на патешки яйца са многобройни, но няма как да не споменем, че те имат свойството да регулират хормоналния дисбаланс, грижат се за здравето на очите ни, за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, за укрепване на костите ни и за регулиране на водния баланс в организма ни. Поради наличието на фолиева киселина в състава им, консумацията им е особено препоръчителна за бременните жени.

Патешките яйца се използват и за направата на маски за коса, както и кремове за лице. Белтъкът в тях има способността да затваря порите на кожата и да изравнява тена, както и има всеобщо подхранващо действие върху косъма.

Спокойно можете да използвате патешките яйца както в кулинарията, така и за козметични цели. Ползите от тях са наистина много.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest