Противно на мнението на мнозина, приемащи, че чай се пие само когато на човек му е студено или пък е болен, се оказва, че тази напитка е най-популярната след водата, независимо дали е консумирана топла или студена.
Чай се пие по целия свят - от най-затънтените африкански кътчета до Антарктида. И то всякакви чайове - и черни, и зелени, и билкови чайове, и плодови. Универсална напитка, консумирана от милиарди потребители.
Тук обаче ще се спрем на един по-особен вид чай, известен като Каркаде.
Наричан от мнозина най-изисканият и нежен чай заради пурпурно червените му листенца, Каркадето се оказва, че служи не само за наслада и за утоляване на жаждата, но има и многобройни ползи за човешкото здраве.
Чаят Каркаде можете да срещнете и често и като чай от Хибискус или по-рядко като Розел. Предлага се под формата на пакетчета, насипно или дори като хранителна добавка. Добре познат е на хората, които са с високо кръвно налягане, защото той доказано го понижава и то често, без да се налага прием на синтетични медикаменти.
В състава на чая Каркаде влизат множество антиоксиданти, както и антоцианини, каквито съдържат боровинките и малините. Той е нискокалоричен, не съдържа кофеин е доказал лечебните си свойства.
Освен за регулиране на кръвното налягане, чаят Каркаде се използва и за регулиране на храносмилателната система, за отслабване, срещу стомашни болки (действа обезболяващо и по време на менструален цикъл), има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Последни проучвания сочат, че той дори намалява риска от рак.
Както с всеки един чай, така и с хибискус, трябва да внимавате да не прекалявате. За всички гореизброени ползи от каркадето е достатъчно да консумирате по 1- 2 ч.ч. дневно. При по-продължителна употреба, както и при надвишаване на дозата, има опасност да стане токсичен за черния дроб и тестисите. Също така не се препоръчва консумацията му от бременни и кърмещи жени.
Като за финал на статията ще добавим, че листенцата на Каркадето не трябва да се киснат прекалено дълго във вода, както и самата вода да не вряща, защото по този начин се губят полезните му съставки. Според някои проучвания, касаещи свойствата на чая да понижава кръвното налягане, дори е по-добре Каркадето да се накисва в студена (хладка), а не в гореща вода.
За крепко здраве вижте още лечебни чайове и ефикасни запарки.
Коментари