Киселото зеле е традиционна европейска туршия, която присъства във всеки дом през зимните месеци. То е ценено не само заради добрия си вкус, но и заради многото ползи за здравето, дължащи се на богатия му състав. В тази форма зелето не само запазва всички полезни свойства на пресния зеленчук, но дори придобива значително количество нови.
Киселото зеле се цени преди всичко като източник на пробиотици – полезни млечно-кисели бактерии, които подобряват храносмилането. Те се получават в процеса на ферментация, когато бактериите превръщат въглехидратите в млечна и оцетна киселина.
Освен това киселото зеле съдържа много витамини и минерали, както и диетични фибри. Почти всички хора могат да ядат кисело зеле, препоръчителната дневна доза е не повече от 150-200 г.
Състав, хранителна стойност, съдържание на калории
Киселото зеле е продукт, който съдържа самото зеле и млечна киселина. Образува се по време на процеса на ферментация от бактерии, които превръщат захарта в млечна киселина, а това е и причината за специалния вкус на продукта. В същото време останалите полезни вещества не се унищожават, което е причината за особената стойност на продукта.
Калоричното съдържание на киселото зеле е много ниско - само 27 kcal на 100 гр. Хранителна стойност за същия грамаж е:
- белтъчини - 1. 6 г; мазнини - 0. 1 г; въглехидрати - 5.2 г; диетични фибри - 4 г; сол - 0. 7 г; органични киселини - 1.1 г; пепел - 0.7 г; вода - 87 мл.
Съставът на киселото зеле включва доста полезни вещества:
Микроелементи
Манган - 0. 16 мг; алуминий - 0. 49 мг; желязо - 0. 8 мг; цинк - 0. 38 мг; йод - 0. 029 мг; калций - 50 мг; натрий - 661 мг; фосфор - 29.7 мг; калий - 170 мг; сяра - 34.5 мг; магнезий - 16.4 мг; хлор - 1 мг.
Витамини
- Витамин А - 0. 6 мг; витамин РР - 0. 97 мг; витамин В1 - 0. 03 мг; витамин В6 - 0. 1 мг; витамин Е - 0. 2 мг; витамин В2 - 0. 04 мг; фолат - 8.9 мкг; витамин С - 38.1 мг ; витамин К1 - 63 мкг.
Мазнини и мастни киселини
- общо мазнини - 0.1 г; наситени мастни киселини - 0.03 г; мононенаситени мастни киселини - 0.01 г; полиненаситени мастни киселини (общо) - 0.01 г; омега-3 - 24 мг; омега-6 - 22 мг.
Въглехидрати
- общо - 5.2 г; нишесте - 0, 2 г; монозахариди - 5 г.
Горните показатели са приблизителни и могат да варират в зависимост от сорта зеле и начина на приготвяне. Отнасят се до сурово кисело зеле. При готвене калорийността и съставът се променят.
Вижте и някои идеи за:
Вижте също как се прави кисело зеле.
Коментари