Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Калории и състав на киселото зеле

Калории и състав на киселото зеле

редакция:
калории в киселото зеле

Киселото зеле е традиционна европейска туршия, която присъства във всеки дом през зимните месеци. То е ценено не само заради добрия си вкус, но и заради многото ползи за здравето, дължащи се на богатия му състав. В тази форма зелето не само запазва всички полезни свойства на пресния зеленчук, но дори придобива значително количество нови.

Киселото зеле се цени преди всичко като източник на пробиотици – полезни млечно-кисели бактерии, които подобряват храносмилането. Те се получават в процеса на ферментация, когато бактериите превръщат въглехидратите в млечна и оцетна киселина.

Освен това киселото зеле съдържа много витамини и минерали, както и диетични фибри. Почти всички хора могат да ядат кисело зеле, препоръчителната дневна доза е не повече от 150-200 г.

Състав, хранителна стойност, съдържание на калории

Киселото зеле е продукт, който съдържа самото зеле и млечна киселина. Образува се по време на процеса на ферментация от бактерии, които превръщат захарта в млечна киселина, а това е и причината за специалния вкус на продукта. В същото време останалите полезни вещества не се унищожават, което е причината за особената стойност на продукта.

Калоричното съдържание на киселото зеле е много ниско - само 27 kcal на 100 гр. Хранителна стойност за същия грамаж е:

- белтъчини - 1. 6 г; мазнини - 0. 1 г; въглехидрати - 5.2 г; диетични фибри - 4 г; сол - 0. 7 г; органични киселини - 1.1 г; пепел - 0.7 г; вода - 87 мл.

Съставът на киселото зеле включва доста полезни вещества:

Микроелементи

състав на киселото зеле

Манган - 0. 16 мг; алуминий - 0. 49 мг; желязо - 0. 8 мг; цинк - 0. 38 мг; йод - 0. 029 мг; калций - 50 мг; натрий - 661 мг; фосфор - 29.7 мг; калий - 170 мг; сяра - 34.5 мг; магнезий - 16.4 мг; хлор - 1 мг.

Витамини

- Витамин А - 0. 6 мг; витамин РР - 0. 97 мг; витамин В1 - 0. 03 мг; витамин В6 - 0. 1 мг; витамин Е - 0. 2 мг; витамин В2 - 0. 04 мг; фолат - 8.9 мкг; витамин С - 38.1 мг ; витамин К1 - 63 мкг.

Мазнини и мастни киселини

- общо мазнини - 0.1 г; наситени мастни киселини - 0.03 г; мононенаситени мастни киселини - 0.01 г; полиненаситени мастни киселини (общо) - 0.01 г; омега-3 - 24 мг; омега-6 - 22 мг.

Въглехидрати

- общо - 5.2 г; нишесте - 0, 2 г; монозахариди - 5 г.

Горните показатели са приблизителни и могат да варират в зависимост от сорта зеле и начина на приготвяне. Отнасят се до сурово кисело зеле. При готвене калорийността и съставът се променят.

Вижте и някои идеи за:

- кисело зеле на фурна;

- свинско с кисело зеле;

- сарми с кисело зеле.

Вижте също как се прави кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest