Според много учени, зелето е било консумирано още през каменната ера. В древен Египет също се е отглеждало. В древна Гърция и древен Рим също много обичали да го хапват. В своята дълга история зелето е било приготвяно по много и най-различни начини, но има твърдение, че именно първите славяни са го накисвали в саламура и така се появило киселото зеле.
Киселото зеле е може би най-добрият и здравословен начин за запазване на зелето за по-дълъг период от време. Трябва обаче да се знае, че киселото зеле е полезно, но не колкото прясното, защото с времето ценните и полезни вещества напълно или част от тях изчезват.
Въпреки това има начин да запазите не само киселото зеле за по-дълго, но и да запазите витамините и минералите, които се съдържат в него. А ето кои са основните начини за правилно съхранение на кисело зеле.
Как да съхраняваме правилно киселото зеле
- Ако решите да замразите домашното киселото зеле, така ще запазите неговите полезни свойства, но трябва обаче да го консумирате непосредствено след като то бъде размразено. Не е препоръчително да го замразявате отново, след като веднъж вече сте го размразили, защото това ще доведе до убиването на всички витамини и полезни вещества, които се съдържат в него;
- Трябва да сте напълно сигурни, че съдът, в който съхранявате зелето, има достатъчно саламура. Без достатъчно саламура витамин С, който се съдържа в киселото зеле, изчезва напълно. Трябва да сте убедени, че зелките са изцяло потопени в саламура, за целта можете да поставите допълнителна тежест в бидона или в друг съд, в който съхранявате зелето, за да сте сигурни, че то е напълно покрито със саламура;
- Ако решите да добавите кисели плодове към киселото зеле, това ще увеличи срока му на госност. Можете да сложите една супена лъжица захар, която с времето ще се превърне в консервант заради микроорганизмите, които се намират в киселото зеле;
- Ако по повърхността на саламурата се появи мухъл, трябва да го премахнете веднага;
Съхраняване на кисело зеле в буркани
Можете да съхраните и вашето кисело зеле в буркани. А ето как става това:
1. Когато сложите вече нарязаното зеле в буркани, трябва да го съхранявате на подходяща за това температура. Най-добрата температура на въздуха, която е идеална за съхранение на кисело зеле, е от 0 до +4 °C. Не трябва да има постоянни колебания в температурата на въздуха в помещението, където държите бурканите с кисело зеле;
2. Трябва да изберете и по-големи кутии или буркани. Ако ще съхранявате вашето кисело зеле в хладилник, то най-добре е да изберете буркани или кутии с вместимост 2-3 литра. Ако ще го съхранявате в мазе или килер - най-добре е да изберете съд с вместимост 5 литра. Преди обаче да сложите киселото зеле в съда, който сте избрали за съхранение, той трябва да мине през следната обработка:
- Кутиите или бурканите, където ще съхранявате зелето, трябва да бъдат измити с топла вода и сода за хляб;
- След това трябва да се стерилизират на пара;
- Можете да ги стерилизирате във вряща вода;
- Може и във фурната, като след като ги измиете, изсушавате ги и ги отваряте, след моето ги слагате във фурната на ниска температура за 30 минути.
Къде да съхранявате кисело зеле
Ето на кои места можете да съхранявате вече готовото зеле и какви условия осигуряват:
- В хладилника - в хладилника има идеални условия за съхранение на кисело зеле, което сте сложили в буркани. Можете да ги сложите в отделенията за плодове и зеленчуци или на някои от рафтовете на хладилника, където няма опасност да падне. Има един недостатък при съхранението на кисело зеле в хладилника и той е, че има много малко пространство и не може да съхранявате всички буркани, които сте приготвили;
- Можете да съхранявате вашето кисело зеле и на балкона. Можете да съхранявате киселото зеле, поставено в буркани, не само на закрити, но и на открити тераси и балкони. Ако през зимата е много студено, то тогава трябва да покриете бурканите с одеяло. Трябва да ги подредите или на маса или на някаква друга повърхност, не точно на пода. Бурканите с кисело зеле не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина;
- В мазето - както знаем във всяка маза има рафтове и най-доброто място за поставяне на зелето е там.
Следвайте нашите полезни съвети, за да имате цяла зима вкусно кисело зеле. Използвайте го за любимите си гозби като:
- зелеви сарми;
Вижте още как се пресича кисело зеле.
Коментари