Тях всеки ги обича. Пържени, печени или на пюре, гледаме винаги да ги имаме подръка. Част от многобройни ястия, супи, салати, гарнитура или сами в центъра на храната на масата, картофите са герои на много национални кухни и любимци на известни кулинари и шефове.
Ако обаче ги съхраняваме по неправилен начин, те със сигурност бързо ще омекнат и ще се развалят. Как да ги запазим за по-дълго? Ето няколко изпитани съвета!
Картофите се берат от юли до края на септември за по-късните сортове. За разлика от пресните, старите картофи могат да се съхраняват цяла зима.
Сортирайте картофите
Независимо дали купувате картофите в мрежа или по отделно в магазина за зеленчуци, хубаво е да ги сортирате, когато се приберете вкъщи. От купчината трябва да махнете тези, които са наранени или развалени, защото рискувате да повредят и останалите много бързо.
Дръжте ги далеч от светлината
Идеално би било да изберете сухо място, което да е на завет и там да съхранявате картофите си. Задължително те трябва да бъдат поставени на тъмно, излагането им на светлина ще активира процеса на разлагане.
Тъй като картофите имат нужда да дишат, препоръчително е да ги поставите в дървена кошница, в дървена щайга или да ги оставите в мрежата, в която сте ги купили. Но в никакъв случай не в съд, който се затваря херметически.
Когато е възможно, най-добрият начин да се съхраняват картофите, остава мазе или изба.
Внимавайте със съседите
Избягвайте да поставяте картофите в близост до някои плодове и зеленчуци, най-вече банани, ябълки или круши. Те отделят етилен - газ, който ще попречи на картофите и ще ги накара да остареят преждевременно.
Съхранение на пресни картофи
Обратно на класическите, пресните картофи могат да се съхраняват не повече от 4-5 дни. Това трябва да става пликче за зеленчуци в хладилника.
Когато успеете да съхраните картофите си за по-дълго, със сигурност ще бъдете по-доволни от кулинарните си приключения и от крайния резултат на трапезата.
Коментари