Готовите тестени изделия се съхраняват по различни начини и за различно време.
Изделията от ронливо маслено и бъркано маслено тесто, приготвени с конфитюри и мармалад, издържат няколко дни в сухи и проветриви помещения. Същите изделия, когато са приготвени с плодове или с кремове, трябва да се съхраняват в хладилни шкафове, и то не повече от 36 часа.
Изделията с мая много скоро понижават вкусовите си качества, понеже се втвърдяват и изсъхват.
Изделията от парено тесто, приготвени с млечни кремове, са предназначени за бърза консумация. Те могат да се запазват в хладилни помещения не повече от 24 часа.
Пържените и сиропираните с гъст сироп изделия издържат по-продължително съхранение.
Изделията от многолистно маслено тесто, приготвени с млечни кремове, също са за бърза консумация. При по-продължително съхранение те омекват и вкусовите им качества се влошават, а кремът започва бързо да ферментира. Тези изделия се пазят в хладилни шкафове или помещения.
Сухите изделия от многолистно маслено тесто не се съхраняват в хладилник, а в хладни и сухи помещения, за да не овлажняват и омекват.
Изделията от леко бисквитено тесто имат по-особен характер. По начало полуфабрикатите от такова тесто издържат по-продължително време, ако се съхраняват в сухи и хладни помещения.
Например изделията, приготвени с маслен крем Апарел, гъст сироп и шоколад, издържат няколко денонощия, като се съхраняват в хладилни камери или хладилни шкафове. Но ако тези изделия са направени с рядък сироп и с млечни кремове, те са нетрайни и трябва бързо да се консумират. Такива изделия могат да се съхраняват не повече от едно денонощие.
Тестените сладкарски изделия не бива да се съхраняват заедно с други продукти, тъй като бързо поемат тяхната специфична миризма поради своята пореста структура. Те са особено чувствителни към миризмата на чесъна, кромида, различните видове салати, туршии, риби, колбаси и др. Те не бива да бъдат също в близост до нефт, газ, бензин и други горива, които излъчват миризма. Това бързо и лесно ще ги направи негодни за консумация.
Коментари