Бисквитеното тесто е добре познато на всички сладкари, защото се използва както за направата на редица торти, сред които и добре известната ни торта Добуш, така и за много бисквити, кексове, рула, петифури и реванета.
Срещано е и като пандишпаново тесто и има разнообразни варианти за направата му, като никой от тях не изисква кой знае какви усилия. Към него могат да бъдат добавени и всякакви аромати като ванилия, ром или коняк, както и смлени ядки.
Ето защо тук ще Ви предложим 3 варианта за бисквитено тесто, сред които можете сами да изберете най-подходящия за Вас:
Обикновено бисквитено тесто
Необходими продукти: 1 ч. ч. брашно, 5 яйца, 1/2 ч. ч. пудра захар
Начин на приготвяне: Разделят се белтъците и жълтъците и вторите се разбиват заедно с половината захар на водна баня до сгъстяване. Белтъците се разбиват на сняг и се смесват с останалата захар. Всичко се смесва, прибавя се внимателно брашното и тестото се разбърква. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна и може да бъде използвано както за кексове, така и за платки за торти.
Бисквитено тесто Женоаз
Необходими продукти: 6 яйца, 14 с. л. брашно, 13 с. л. захар, 150 г масло, 1/2 ч. ч. смлени бадемови ядки, 1 пакетче ванилия, настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне: На водна баня се смесват 5-те жълтъка, 1 цяло яйце и захарта. Към тях се добавят маслото, брашното, ванилията, портокаловата кора и ядките. Всичко се разбърква и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Шоколадово бисквитено тесто
Необходими продукти: 9 яйца, 320 г брашно, 320 г захар, 180 г масло, 1 пакетче ванилия, 250 г шоколад
Начин на приготвяне: Едната половина от захарта се смесва с разбитите жълтъци, а другата половина - с белтъците. Разбъркват се. Шоколадът се разтопява, охлажда се и се прибавя към яйчната смес. Слагат се постепенно и останалите продукти и така приготвеното тесто се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Може да се използва за кексове, рула и торти, но те не трябва да са с тежък крем.
Коментари