Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме правилно подправките за максимален аромат?

Как да съхраняваме правилно подправките за максимален аромат?

Как да съхраняваме подправки

Подправките са ключът към богатия вкус на всяко ястие, но ако не ги съхраняваме правилно, те губят аромата и качествата си. В тази статия ще разгледаме как да запазите подправките си свежи и ароматни за по-дълго време.

1. Избягвайте пряката светлина

Светлината, особено слънчевата, разгражда ароматните масла в подправките и ускорява загубата на вкус. Най-добре е да ги държите в тъмни стъклени бурканчета или в непрозрачни съдове, прибрани в шкаф;

2. Дръжте ги далеч от топлина

Подправките не понасят високи температури, затова не ги съхранявайте близо до печката, фурната или радиатора. Топлината може да направи вкусовете им по-слаби или дори горчиви;

3. Влагата е враг

Дори малко количество влага може да причини образуване на бучки и загуба на аромат. Никога не поръсвайте подправки директно от бурканчето над горещи тенджери – вместо това вземете необходимото количество с лъжица;

4. Използвайте подходящи съдове

Зелени подправки

За максимална свежест съхранявайте подправките в стъклени, керамични или метални контейнери с плътно затварящи се капаци. Пластмасовите опаковки не са толкова добри, тъй като могат да пропускат въздух и да задържат миризми;

5. Смелете само при нужда

Ако е възможно, купувайте подправки в цял вид (например зърна черен пипер, кимион, карамфил) и ги смилайте непосредствено преди употреба. Смлените подправки губят аромата си много по-бързо;

6. Етикетирайте и следете срока на годност

Подправките не се развалят, но с времето губят силата си. Етикетирайте бурканчетата с датата на покупка и периодично проверявайте дали ароматът им е все така интензивен;

7. Дръжте билките и подправките отделно

Съхранение на подправки

Сушените билки (като риган, мащерка, босилек) губят аромата си по-бързо от твърдите подправки (канела, карамфил, кардамон). Съхранявайте ги поотделно, за да не смесват ароматите си.

Ако съхранявате правилно подправките си, ще можете да се насладите на интензивен вкус и аромат във всяко ястие. Един малък навик – като съхраняването им в херметически затворени бурканчета на тъмно и сухо място – може да направи огромна разлика в качеството на вашето готвене!

Вижте също полезна информация как да замразите зелени подправки, както и как да си направим микс провансалски подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest