Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме правилно подправките за максимален аромат?

Как да съхраняваме правилно подправките за максимален аромат?

Как да съхраняваме подправки
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.

Подправките са ключът към богатия вкус на всяко ястие, но ако не ги съхраняваме правилно, те губят аромата и качествата си. В тази статия ще разгледаме как да запазите подправките си свежи и ароматни за по-дълго време.

1. Избягвайте пряката светлина

Светлината, особено слънчевата, разгражда ароматните масла в подправките и ускорява загубата на вкус. Най-добре е да ги държите в тъмни стъклени бурканчета или в непрозрачни съдове, прибрани в шкаф;

2. Дръжте ги далеч от топлина

Подправките не понасят високи температури, затова не ги съхранявайте близо до печката, фурната или радиатора. Топлината може да направи вкусовете им по-слаби или дори горчиви;

3. Влагата е враг

Дори малко количество влага може да причини образуване на бучки и загуба на аромат. Никога не поръсвайте подправки директно от бурканчето над горещи тенджери – вместо това вземете необходимото количество с лъжица;

4. Използвайте подходящи съдове

Зелени подправки

За максимална свежест съхранявайте подправките в стъклени, керамични или метални контейнери с плътно затварящи се капаци. Пластмасовите опаковки не са толкова добри, тъй като могат да пропускат въздух и да задържат миризми;

5. Смелете само при нужда

Ако е възможно, купувайте подправки в цял вид (например зърна черен пипер, кимион, карамфил) и ги смилайте непосредствено преди употреба. Смлените подправки губят аромата си много по-бързо;

6. Етикетирайте и следете срока на годност

Подправките не се развалят, но с времето губят силата си. Етикетирайте бурканчетата с датата на покупка и периодично проверявайте дали ароматът им е все така интензивен;

7. Дръжте билките и подправките отделно

Съхранение на подправки

Сушените билки (като риган, мащерка, босилек) губят аромата си по-бързо от твърдите подправки (канела, карамфил, кардамон). Съхранявайте ги поотделно, за да не смесват ароматите си.

Ако съхранявате правилно подправките си, ще можете да се насладите на интензивен вкус и аромат във всяко ястие. Един малък навик – като съхраняването им в херметически затворени бурканчета на тъмно и сухо място – може да направи огромна разлика в качеството на вашето готвене!

Вижте също полезна информация как да замразите зелени подправки, както и как да си направим микс провансалски подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest