Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подправките, които правят картофите неустоими

Подправките, които правят картофите неустоими

редакция:
Подправки за картофи
Комплект бурканчета за подправки с магнит - 4 бр.-18%

Картофите са много обичан от българите зеленчук, който присъства много често на трапезите ни. Можем да си приготвим картофи по най-разнообразни начини, освен това ги добавяме в супи, в гозби и в салати.

Изобщо, както и да сме си ги приготвили, те стават вкусни и много лесно се комбинират с други зеленчуци, както и с меса и не на последно място риба.

Месото в комбинация със зеленчуците може да бъде мазно или по-сухо – и в двата случай, ще се получи добра гозба. За рибата не е необходим коментар – почти всеки път гарнитурата за печена или пържена риба е салата от картофи или пък пържени такива.

До тук добре, но знаем ли кои са подправките, които много подхождат на картофите и допълват вкуса им? Като се замислим в различните гозби, които се съдържат картофи се слагат различни продукти, затова нека да кажем кои са най-подходящите подправки, които трябва задължително да добавяме към картофите, независимо какво сме приготвили с тях.

На първо място това е копърът – не прекалявайте с количеството, но и не го забравяйте, особено на гозби като грах с картофи, или на обичаните картофи соте.

Една от интересните, но по-рядко използвани подправки за картофени вкусотии е самардала. Можете да я добавяте щедро към печени, задушени, сотирани и каквито и да било картофи.

И като става дума за копър, не можем да не отдадем нужното внимание и на магданоза – добавяйте го в края на готовата вече картофена яхния, също и задължително в гювеч и когато правите картофени кюфтета. Ако много обичате и двата продукта, слагайте го и към салата от варени картофи.

Картофена яхния

Ако сте си купили пресни картофи, задължително сложете розмарин и малко чесън, изпечете ги с бира в тавата или с вода и се наслаждавайте на прекрасния им вкус след това. Черен пипер може да сложите на картофена крем супа или на гювеч. В единия случай смлян, в другия на зърна, но не прекалявайте с количеството – добавете съвсем малко, само за вкус.

Ако искате да и приготвите печени картофи с подправки, добавете червен пипер, чубрица, малко риган и сол. Объркайте всичко това, добавете повечко мазнина и просто изчакайте хубаво да се запекат.

В случай, че сте любители на кимиона, който, знаете, има много силен аромат, можете да го добавяте при картофите, ако сте приготвили картофи с пилешко месо. Не слагайте голямо количество, за да не загорчи гозбата. В някои краища на България кимионът е задължителна добавка и към яхнията.

Много домакини слагат джоджен, особено ако картофите са приготвени с агнешко месо – вкусът става особен, но месото и подправката добре се съчетават и вероятно ще ви хареса. И тъй като в общи линии това са основните подправки, които трябва да имате в кухнята си, когато приготвяте картофи, да не пропуснем да споменем и чубрица.

Напоследък доста пренебрегната с появата на всички други миризми, но все пак чубрицата си остава на върха на зелените подправки. Добавяйте я в картофени кюфтета и яхния.

Разбери също защо е полезно да ядем повече картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител#179436
Потребител#179436
Иначе картофите са зеленчук!!!!!! И от кой род зеленчуци са??????
05.06.2017 09:50
1
4
Албена Асенова
Албена Асенова
Аз освен джоджен често добавям и калофер.
25.05.2016 22:06
2
Янко
Янко
индийско орехче много им бяга на картофите, особено на пюре ,ест.в малки количества
25.05.2016 21:47
5
1
Първолетка
Първолетка
На картофи най приляга чубрица и сминдух
18.09.2015 18:03
1
4
куклата
куклата
Най-добрата подправка за картофи е тарос/ естрагон/. Опитайте!
12.08.2015 19:32
7
7
zosq
zosq
А защо забравяте куркумата?
05.07.2015 16:25
3
5
Домакиня
Домакиня
Пропуснали сте естрагон/тарос/.Той е незаменима подправка за картофена яхния
03.03.2015 00:06
12
4
боъко
боъко
картофите добре понасят и сух чесън размесен с галета и запечен
стават много вкусни.
27.01.2014 18:09
6
5
Мая
Мая
Сложете чубрица и бабина душичка и чесън към яхния с картофи и ......накапах се.Да ви е сладко.
27.01.2014 11:51
5
1
Соня
Соня
Много обичаме картофи под всякаква форма , които сами си произвеждаме и задължително слагам копър, черен пипер, чубрица а когато е в яхния даф. лист и накрая без магданоз нестава -великолепни са
13.12.2013 10:21
5
5
Бонбонева
Бонбонева
Забравихте Тарус-естрагон.
05.12.2013 09:32
11
3
Лили
Лили
А дафиов лист? Не го забравяйте
25.11.2013 10:50
3
4
Таня
Таня
девесил,босилек дори жълт кантарион
но най-много обичам балканска чубрица само леко наронена или прясна върху картофи печени на жар
23.11.2013 20:05
1
2
1
Покажи всички подкоментари
SDD
SDD
Най- хубавата подправка за мен,както за картофи, така и по принцип, е чубрицата!!! :)
07.03.2013 19:30
4
5
Кольо
Кольо
Статията е само за подправки - това, което изброяваш са зеленчуци
07.03.2013 16:39
2
6
Бат' Ицо
Бат' Ицо
Ооо, голям пропуск, не споменахте целината, когато правя "Картофи плакия", задължително добавям целина, още докато запържвам лук, морков, чесън, независимо дали са листа или глава, нарязана на малки кубчета. "Връзват" се страхотно, пробвайте, няма да съжалявате!
07.03.2013 11:17
8
6