Картофите са много обичан от българите зеленчук, който присъства много често на трапезите ни. Можем да си приготвим картофи по най-разнообразни начини, освен това ги добавяме в супи, в гозби и в салати.
Изобщо, както и да сме си ги приготвили, те стават вкусни и много лесно се комбинират с други зеленчуци, както и с меса и не на последно място риба.
Месото в комбинация със зеленчуците може да бъде мазно или по-сухо – и в двата случай, ще се получи добра гозба. За рибата не е необходим коментар – почти всеки път гарнитурата за печена или пържена риба е салата от картофи или пък пържени такива.
До тук добре, но знаем ли кои са подправките, които много подхождат на картофите и допълват вкуса им? Като се замислим в различните гозби, които се съдържат картофи се слагат различни продукти, затова нека да кажем кои са най-подходящите подправки, които трябва задължително да добавяме към картофите, независимо какво сме приготвили с тях.
На първо място това е копърът – не прекалявайте с количеството, но и не го забравяйте, особено на гозби като грах с картофи, или на обичаните картофи соте.
Една от интересните, но по-рядко използвани подправки за картофени вкусотии е самардала. Можете да я добавяте щедро към печени, задушени, сотирани и каквито и да било картофи.
И като става дума за копър, не можем да не отдадем нужното внимание и на магданоза – добавяйте го в края на готовата вече картофена яхния, също и задължително в гювеч и когато правите картофени кюфтета. Ако много обичате и двата продукта, слагайте го и към салата от варени картофи.
Ако сте си купили пресни картофи, задължително сложете розмарин и малко чесън, изпечете ги с бира в тавата или с вода и се наслаждавайте на прекрасния им вкус след това. Черен пипер може да сложите на картофена крем супа или на гювеч. В единия случай смлян, в другия на зърна, но не прекалявайте с количеството – добавете съвсем малко, само за вкус.
Ако искате да и приготвите печени картофи с подправки, добавете червен пипер, чубрица, малко риган и сол. Объркайте всичко това, добавете повечко мазнина и просто изчакайте хубаво да се запекат.
В случай, че сте любители на кимиона, който, знаете, има много силен аромат, можете да го добавяте при картофите, ако сте приготвили картофи с пилешко месо. Не слагайте голямо количество, за да не загорчи гозбата. В някои краища на България кимионът е задължителна добавка и към яхнията.
Много домакини слагат джоджен, особено ако картофите са приготвени с агнешко месо – вкусът става особен, но месото и подправката добре се съчетават и вероятно ще ви хареса. И тъй като в общи линии това са основните подправки, които трябва да имате в кухнята си, когато приготвяте картофи, да не пропуснем да споменем и чубрица.
Напоследък доста пренебрегната с появата на всички други миризми, но все пак чубрицата си остава на върха на зелените подправки. Добавяйте я в картофени кюфтета и яхния.
Разбери също защо е полезно да ядем повече картофи.
Коментари
стават много вкусни.
но най-много обичам балканска чубрица само леко наронена или прясна върху картофи печени на жар