Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подправки за неустоими гръцки бифтеки

Подправки за неустоими гръцки бифтеки

подправки за гръцки бифтеки
Снимка: Аника Войт

Гръцката кухня е част от средиземноморското здравословно хранене, в което пресните зеленчуци и плодове си партнират с морските дарове в неустоимо кулинарно изкушение. Най-често се сещаме за морската храна, приготвена със зехтин и подправки, но всъщност сред най-известните храни в съседната ни държава е ястие с месо, наречено бифтеки.

За много хора това са гръцките кюфтета, но от гледна точка на познанието ни за същността на кюфтетата от нашата кухня, по-скоро бифтеките са месни хапки, които можем да определим като кнедли от кайма. Пълнени са със сирене фета. Това ги превръща от кюфтета в бифтеки.

Основната суровина е мляното говеждо месо. Хапките имат уникален вкус, който се дължи на подправките, затова готвачите в Гърция не ги пестят, когато подготвят каймата за бифтеки.

Основните подправки, придаващи гръцкия вкус на месото, са риганът, ментата и лукът. Съставката от сирене фета при обработката омеква от огъня и създава кремообразна вътрешност, която добавя нов вкус и текстура на бифтека, подчертаващ говеждото месо.

Друга типична подравка за бифтеки е мащерката. Тя е деликатна, но с наситен аромат. Добавянето на тази уникална подправка в началото на готвенето, както е при бифтеките, помага за отделянето на етеричните масла и храната поема всички аромати на подправката.

мащерката е подправка за бифтеки

Французите обичат комбинацията на мащерка със стрък магданоз и овкусяват бульони, супи и зеленчукови ястия. Гърците използват тази комбинация в бифтеките, така дозата изтънченост, която мащерката придава на месото, се акцентира с помощта на магданоза.

Другите подправки, които правят бифтеките това, което са, а именно една от основните храни, характеризиращи гръцката кухня, са черен пипер, сол, лимонов сок и чесън.

Тези подправки си добавят към сиренето фета, което е нужно да се разбие в блендер и после да се овкуси. За любителите на силните пикантни вкусове може да се добави лют пипер. След това около парчето фета се оформя топка от каймата, така че сиренето напълно да се покрие от месото.

Бифтеките се изпичат на скара на дървени въглища, но в домашни условия може да се изпържат в зехтин.

Гарнитурата за този страхотен деликатес е традиционна гръцка салата. Резени лук, домати и дзадзики са подходящ тандем за ароматните и вкусни бифтеки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest