Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Каква е разликата между светлите и тъмните тиквички?

Каква е разликата между светлите и тъмните тиквички?

Светли и тъмни тиквички

Тиквичките са нежен зеленчук от семейство Тикви и са донесени от Америка в Европа преди векове, но във вида, в който се отглеждат и консумират сега, са познати от края на 1800 година в Италия.

Тиквичките се намират в различни сортове, като най-често използван в западна Европа е тъмнозеления сорт, познат и с името зукини.

У нас обаче по-често в кулинарията се използва така наречената бяла тиквичка, която всъщност е със светлозелен цвят. Добре е да се познават разликите между тях, за да намерят най-доброто си кулинарно приложение.

Разлика между светли и тъмни тиквички

На външен вид тиквичките нямат съществена разлика, освен цветовия нюанс, който ги отличава, но всеки сорт има своите ключови характеристики.

- Първата видима разлика между тъмните и светлите тиквички е цветът. Светлият нюанс, който се определя като бяла тиквичка, включва бяло жълто, светло зелено. Тъмният нюанс, който се нарича и зукини, включва зелено, черно и дори на райета.

- Съществена разлика между тъмните и светлите тиквички е размерът на сортовете. Тъмните сортове растат до 15-20 сантиметра, а белите са по-малки и съответно по-нежни. Тяхната кожа е също по-тънка и затова този сорт се консумира и суров.

Ястие с тъмни тиквички

- Светлите и тъмните тиквички се различават по вкуса си. Малките тиквички са меки, и тъй като е възможно да се консумират сурови, се добавят към салати и предястия от тиквички. Тъмните тиквички са по-плътни и изискват топлинна обработка. Тя променя вкуса им след като се сварят или задушат. Може и да се изпържат, защото не пускат много вода.

- Разлики съществуват и в отглеждането и съхранението на сортовете. Тъмните тиквички като цяло узряват по-бързо, нуждаят се от много светлина и топлина и при оптимални температури дават много по-богата реколта.

- От светлите сортове се намират и такива тиквички, като златната мида, които може да се определят като най-диетични.

Кулинарна употреба на тиквичките

Според характерните особености на всеки сорт, тиквичките се готвят по различен начин. В Европа те се задушават, приготвят се пържени тиквички, както и пълнени тиквички, най-често с ориз, правят се на хайвер, на туршия, захаросани плодове, а готвени са най-вкусни на гювеч. Тъмните сортове тиквички се готвят най-често, а светлите са за хайвер, разядки и сладки варианти.

Тиквички на фурна

В родното им Мексико, светлите тиквички са обикновено пълнеж за кесадия, а в Америка ги стържат или режат на кубчета за салати.

Тъмните тиквички обикновено се готвят заради по-месестата вътрешна част и по-малкото отделена вода.

Разберете също могат ли да се замразяват тиквичките и вижте какъв е гликемичният индекс на тиквичките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest