Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим месото, за да се избегне рискът от трихинелоза

Как да готвим месото, за да се избегне рискът от трихинелоза

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
35
Как да готвим месото, за да се избегне рискът от трихинелоза

Най-сигурният начин да избегнете риска от трихинелоза, е да готвите месото на подходящата температура. В този случай особено важно може да ви е използването на готварски термометър. Също така не си позволявайте да опитвате храната, преди да е напълно сготвена.

Смята се, че свинското месо е най-податливо към развитие на трихинелоза. Животните лесно се заразяват едно от друго, особено ако на прасето бъдат дадени да яде остатъци от заразено месо.

Преди да пристъпите към готвенето:

Измийте си ръцете с топла вода и сапун, след като сте държали, рязали и овкусявали сурово месо.

Трихинелоза в месото

Осоляването, опушването и сушенето на месото не са процеси, които гарантират премахване на патогените, ако има такива. Именно по тази причина домашните наденици, филета и суджуци са смятани за потенциално опасни за развитие на трихинелоза.

Всякакви паразити в месото умират, ако то бъде дълбоко замразено поне за 20 дни на -15°. Трябва да е разрязано на не много дебели парчета.

Почиствайте добре дъските и ножовете, с които сте обработвали месото. Същото важи и за мелницата, ако сте правили кайма или сте пълнили суджуци.

Ето как трябва да приготвяте свинското, за да сте сигурни, че в него няма да има болестотворни бацили:

Големи парчета месо като цели бутове или плешки трябва да бъдат печени на температура най-малко от 160°С за поне час и половина. Ако готвите на по-висока температура, може да съкратите времето. Преди консумация оставете месото да „отпочине“ няколко минути.

Трихинелоза

Каймата трябва да се пържи или пече при високата температура, като термометъра в нея трябва да показва поне 71°С.

Дивечът също изисква добро готвене, за да се избегне рискът от трихинелоза – температурата в месото трябва да бъде над 70°С. То също трябва да си „отпочине“ няколко минути след приготвянето.

Месата не бива да се консумират веднага след като бъдат сготвени, защото докато изстиват, в тях все още протича процес на готвене и високата температура е допълнителна застраховка, че всички патогени ще бъдат убити. Затова винаги има давайте няколко минути да си "отдъхнат".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Готвенето в тенджера под налягане гарантира ли 100 процента унищожаване на причинителя на трихинелозата?
10.10.2024 13:44
1