Дадените стойности се отнасят за всяка течност, било то бульон, оцет, бира или вино.
Колко вода трябва да поставите в тенджера под налягане?
Минималното количество вода, което трябва да се излее в тенджерата под налягане, е 1/4 от размера на тенджерата. Това е необходимо, за да се увеличи налягането в тенджерата под налягане.
Много производители препоръчват добавяне на минимално количество течност от 200-250 мл. Ако обаче планирате да готвите ястието по-дълго, то тази вода трябва да е в по-голямо количество, около 500 мл. Определено това правило важи, ако готвите боб в тенджера под налягане.
Колко вода да добавите към тенджерата с максимално налягане?
Максималното пълнене на тенджерата под налягане е 2/3 от обема ѝ. Не пълнете контейнера над тази стойност, трябва да оставите място за пара.
В същото време трябва да се има предвид, че когато готвите в тенджера под налягане ястия, които набъбват (боб, ориз, зърнени храни, картофено пюре, сушени зеленчуци), е необходимо да напълните съда не повече от половината от височината му. Това важи и за храни, които се пенят, когато се варят във вода - като картофите например.
Някои производители на тенджери под налягане препоръчват да напълните до 1/3 от височината на съда - прочетете внимателно инструкциите, преди да използвате продукта за първи път. Обикновено на самата тенджера има отбелязано докъде трябва да стига водата.
От колко вода се нуждае тенджера под налягане за готвене на пара?
За да запарите зеленчуци или други съставки, вместо да използвате много вода, можете да излеете около 1 см вода на дъното на тенджерата под налягане и след това да поставите специална кошница с храната в нея в тенджерата.
Моля, обърнете внимание, че съставките в кошницата не трябва да влизат в контакт с вода по време на готвене с пара.
Коментари