1. Преди да използвате нова тенджера под налягане, кипнете в нея литър вода, в който сте прибавили малко мазнина или най-добре сварете в нея литър мляко (без да затваряте херметически). Това ще предпази вътрешността на тенджерата ви от потъмняване при следващите готвения;
2. Спазвайте точно упътванията за правилно затваряне и херметизиране на тенджерата под налягане. Те са дадени в инструкцията, приложена към тенджерата;
3. Ако вентилът за парата не е на мястото си, поставете го върху капака и го натиснете да слезе до долу;
4. Най-напред поставете тенджерата на силен огън. Щом вентилът започне да се върти и да изпуска пара, значи в тенджерата има вече нужното налягане. От този момент започвате да отчитате времето за приготвяне на ястието, посочено в съответната рецепта;
5. Щом вентилът се завърти, ВЕДНАГА намалете огъня. Достатъчно е вентилът да се върти съвсем леко или дори да не се върти, но да изпуска от време на време пара. Това показва, че вътре се поддържа необходимото налягане. Силното въртене на вентила само хаби излишна енергия, а може да бъде и опасно;
6. Когато изтече необходимото време за варене, свалете тенджерата от огъня и вдигнете вентила, за да излезе парата и да спадне налягането в тенджерата. Не е необходимо да вадите изцяло вентила, за да не се загуби.
7. След като престане да излиза пара, отворете тенджерата.
Внимание! Не бива да се отваря тенджерата, преди да е излязла парата и да е спаднало налягането.
Коментари