На всеки се е случвало да загори любимата си тенджера. И всеки знае колко неприятно и на моменти невъзможно е чистенето и след този момент. Ето няколко практически съвета как да се справите със създалия се проблем:
- Ако е загоряла по време на готвенето, яденето не трябва да се прехвърля веднага в нов съд. Първо се поставя в тава със студена вода. По този начин загорялото ще залепне за дъното. Едва тогава може да се пресипе в нов съд;
- Дъното на загорялата тенджера се покрива със сол и се оставя да престои един час. След това се измива, като дъното предварително може да се избърше с вестник;
- Ако загорялото петно е леко, пробвайте да измиете съда първо със студена, а после с гореща вода. Повторете ако е наложително;
- Налейте в загорялата тенджера вода и добавете 1 чаена лъжичка сода. Сложете на котлона и оставете да заври. Ефектъте мигновен;
- Работа върши и като се накисне тенджерата с прах за пране, и остави да постои известно време;
- Всички видове препарати за почистване на изгоряло също вършат работа, стига да престоят известно време, за да имат максимален ефект. Ако нямате наличен и препаратите за почистване на фурна също не са за изхвърляне ;
- Поставянето на прах за миялна машина с малко гореща вода за 20-30 мин. свалят загорялото ;
- Тенджерата се пълни с белина достатъчно, че да покрие загорялата част. Оставя се едно денонощие. На сутринта няма да има нужда дори да търкате - само изплакнете ;
- Друг интересен начин за справяне е сипването на 3-4 лъжици дървесна пепел и половин литър вода в съда. Завира на котлона и нищо не остава от загорялото ;
- При най-тежките случаи може да се използва препарат Зебра/згура/. С него обаче трябва да се работи изключително внимателно, с ръкавици, тъй като гори кожата на ръцете ;
Ако нищо от гореизброените не помогне най-добре се сдобийте със стъргалка за загоряло.
Коментари