Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Почистване на загоряло мляко

Почистване на загоряло мляко

редакция:
Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Загоряло мляко

Загорялото мляко е доста неприятна случка в домакинството. Освен да го изчисти, домакинята трябва да премахне и остатъчната миризма. Ето няколко съвета как може да стане това:

Мирисът на загоряло мляко, попаднало върху печката, се разпространява бързо из цялото жилище и е доста неприятна. За да се избегне това, млякото веднага се покрива с влажен вестник, а отгоре се напръсква с оцет. Киселата консистенция има свойството да поглъща неприятните миризми, без да оставя и следа от тях.

Съдовете, в които сте загорили млякото, се измиват най-лесно, като преди това сте ги оставили да киснат с вода и пресята дървена пепел в нея.

Друго средство за измиване на съдове със загоряло мляко, особено на стъклените и керамичните, е с вода, в която сте сварили небелени картофи.

Почистване на загоряло

Дъното на загорелите тенджери, тигани и т.н. могат да се почистят, като се посипят дебел пласт готварска сол и се оставят да престоят за около 3-4 часа. След това изстъргването е лесно. Някои слагат съда да клокне за кратко, след което загорялото само пада.

Друга подходяща комбинация, разграждаща загорялото, е смес от сода и оцет. Използва се за почистване на всякакви повърхности.

Някои прилагат следното: при загоряла тенджера се пълни с 2 пръста вода, малко белина и препарат за съдове. Оставя се да кипне и загорялото се отлепва само.

Ако млякото е загоряло, не го изхвърляйте веднага. В никакъв случай не го бъркайте с лъжица. Просто го пресипете веднага в чист съд и го покриете с мокра кърпа, след което го сложете да кипне отново.

Мляко

Вкусът на загоряло мляко пък може да се поправи, като му се прибави малко сол, а съдът с млякото се поставя в по-голям съд със студена вода.

За да не се стига до загаряне на млякото, то трябва да се следват определени съвети при варенето на млякото. Процесът трябва да се извършва в тенджера с по-дебело дъно, за да не загаря.

Най-малка вероятност за загаряне на млякото има в бакърена тенджера, предварително изплакната със студена вода.

Ако често варите мляко в къщи, най-добре е това да става в отделна тенджера за мляко, тъй като горещото мляко има свойство да поглъща всяка миризма.

Следващият път когато успеете да си сварите млякото, препоръчваме да опитате някоя от рецептите ни с прясно мляко, а именно:

- мляко с ориз;

- млечен крем;

- или млечен шейк;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest