Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да боравим с йенска тенджера?

Как да боравим с йенска тенджера?

редакция:
Как да боравим с йенска тенджера?
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Ястията в йенска тенджера винаги се получават изключително вкусни. Някои домакинства ги избягват, вероятно защото стъклото изглежда прекалено трудно и рисково, за да го сложите във фурната. Истината е, че йенските съдове са много лесни за работа, стига да следвате конкретни препоръки.

На първо място, съдовете от йенско стъкло са много чувствителни на резки температурни амплитуди. Така, ако оставите празна такава тенджера върху топъл котлон, тя ще се пръсне. Ако е мокра отвън и я сложите в топлата фурна, резултатът ще бъде същият.

Така, когато искате да използвате йенски съд във фурна, уверете се, че в него има поне малко мазнина, сос или вода. Никога не поставяйте съда в много нагорещена фурна. Препоръките са да сложите съда в студена фурна, която да включите след това.

Внимавайте и с миенето на йенските съдове. Ако извадите прекалено нагорещена тава от йенско стъкло и веднага я полеете със студена вода, то сигурно е, че ще я унищожите. Същото е и когато извадите топлото ястие в йенска тенджера и я поставите върху мокра повърхност - стъклото ще се пръсне.

Трябва да внимавате с миенето на такова стъкло - не бива да го търкате с агресивни препарати или гъби, особено телени, защото ще нараните повърхността.

Много важно - когато готвите в йенска тенджера, преценявайте количеството на водата, която ще използвате. Доливането на вода при всеки друг съд не е никакъв проблем. Ако долеете студена вода, докато готвите във фурната обаче, то със сигурност съдът ви ще се счупи, което ще го направи неизползваем след това.

Избягвайте да миете тези съдове в съдомиялна, защото рискувате да се надраскат.

Ако спазвате тези препоръки, ще видите колко добър съд за готвене е йенската тенджера - почиства се лесно, не поема миризма, издръжлива е, и най-важното - това е един от най-добрите материали за термична обработка, които не вредят по никакъв начин нито на храната, нито на здравето ни.

Щом започнете да ги използвате, ще разберете, че йенските съдове са много удобни - в тях всяко ястие изглежда по-красиво, освен това са подходящи и за приготвянето на всякакви сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен