Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Каква тенджера да си купя?

Каква тенджера да си купя?

Каква тенджера да си купя?

Ако искате да си купите тенджера за вас или пък за подарък, тогава със сигурност ви е интересно кое покритие е по-добре, както и какви са предимствата им. Добре е да се съобразите и с размера, тъй като тук той е важен критерии при избора ви.

Каква тенджера да си купя?

Всяка домакиня знае, че трябва да има поне 2-3 размера различни тенджери в дома си, като те биват три вида според големината си:

1. Голяма тенджера - те са с вместимост около 4-5 литра, като са идеални за варенето на паста или бульони, както и за приготвянето на повече храна, ако семейството ви е по-голямо. Имайте предвид, че е най-добре да си вземете такива с незалепващо покритие, а също така с огнеупорни дръжки и капак, като в този случай ще можете да използвате тези тенджери и във фурната;

2. Средни тенджери - те са с вместимост около 2-3 литра и са идеални за приготвянето на по-малки количества храна, като критериите при избора им са същите като при големите;

3. Малки тенджери - вместимостта им е 1-1.5 литра, като те съответно се ползват за приготвянето на доста малки количества храна, а също така и за направата на различни вкусни сосове;

Опитване от черпак

Що се отнася до покритието на тенджерите, то може да бъде основно 5 вида, като всяко едно има своите предимства пред другите.

1. Тенджери от неръждаема стомана

Храната, която сте приготвили, се запазва топла за по-дълго време в тези съдове, но пък, от друга страна, те имат сравнително по-ниска топлопроводимост, което увеличава времето за готвене. В случай че дъното е от няколко слоя, като например има също така алуминий, бронз и мед, то тогава топлопроводимостта е доста по-висока, тъй като при готвене топлината се разпределя равномерно. Недостатък на съдовете от неръждаема стомана е това, че те не са много издръжливи. Внимавайте и да не ги оставите случайно на пуснат котлон, за да не се получат петна на дъното, които не могат да се премахнат след това.

2. Чугунени тенджери

Чугунена тенджера
Снимка: pixabay.com

Той е напълно безвреден за здравето ни материал, а също така и храната, която се приготвя в него, е чиста и безопасна. Безспорен плюс е и това, че ястието, къкрейки по-дълго в тази тенджера, се получава много вкусно и ароматно. Преди да готвите в тях, е добре да ги намажете с олио, като така ще се увеличи незалепващото им свойство. Вижте правилното почистване и поддържане на чугунен тиган.

3. Тенджери от керамика и стъкло

Стените на тези тенджери са по-дебели и така храната в тях се загрява по-бавно, но пък за сметка на това равномерно. Особено полезно е да готвите в тях, ако сте на диета, защото в тях храната къкри, като така продуктите стават много полезни и сочни заедно с това, включително това важи и за месото. В тях може да се съхранява и храната след това, което е много удобно. Минус на тези тенджери е това, че са доста чупливи и заедно с това са чувствителни към по-високите температури. Винаги ги съхранявайте само с отворени капаци, за да се появи неприятна миризма.

4. Емайлирани тенджери

Тенджера за варене на паста

Те са прекрасен избор за приготвянето на супи, компоти или пък бульони, а също така са безопасни, практични и лесни за поддръжка, удобни са за използване и са доста издръжливи. Минусът на тези съдове е това, че в тях не може да се пържи или да се задушава, а също така този материал има различна топлопроводимост и така храната не се загрява равномерно.

5. Алуминиеви тенджери

Огромен техен плюс е цената им, която е повече от привлекателна и достъпна. Тези тенджери са също така леки, но заедно с това в тях храната се затопля бързо и равномерно. Идеални са за варене на млякото, защото в тях няма риск то да загори. Имайте предвид обаче, че в тези съдове не можете да съхранявате вече приготвената храна.

В идеалния си вариант е добре да имате поне по 1 тенджера от всеки материал, като така ще можете да използвате различни в зависимост от това, какво ще готвите. Обръщайте внимание също така на капака и дръжката, като е най-добре те да са огнеупорни.

Добре би било също така капакът да има дупчица, откъдето да излиза парата и така да се намалява налягането, а и по този начин няма риск да "избяга" течността. И не забравяйте, че във фурната не бива да слагате тенджери с неподходящо за това покритие, а също така с дървени или пластмасови дръжки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest