Млякото е много полезно както за възрастни, така и за деца. Този ценен хранителен продукт присъства на трапезата ни често. Трябва да знаете обаче, че има тънкости при варенето на мляко, които ще изброим сега.
1. Добре е да се вари в тенджера с дебело дъно, да не загаря, или пък в такава с двойно дъно;
2. Трябва да имате отделна тенджера, в която да варите само мляко, така няма да поема други аромати на храни;
3. Когато ще варим мляко, трябва да изплакнем тенджерата със студена вода;
4. Ако млякото загори, трябва да го прехвърлим в друг съд, за да не поема лоша миризма на изгоряло;
5. Когато съхраняваме мляко, е добре да го правим в порцеланов или стъклен съд;
6. Прибавянето на малка лъжичка захар към млякото по време на варенето ще предотврати бързото му разваляне;
7. Ако пък прибавим щипка сол, ще го съхраним за по-дълго време;
8. Трябва да го покриваме със стреч фолио, когато го прибираме в хладилник, за да не поема миризми;
9. Загоряла тенджера се измива по-лесно, след като се накисне с топла вода;
10. За да има пък хубав каймак, е добре да се загрее и после да се охлади в друг съд със студена вода;
11. Никога не трябва да използваме алуминиеви съдове, те ще придадат лош вкус на млякото.
Коментари