Спанакът е изключително полезен зеленчук, който е с високо съдържание на витамините А и С. Той не съдържа холестерол и мазнини и е чудесен източник източник на желязо и магнезий.
Има тъмнозелени листа, които могат да бъдат гладки или къдрави. Къдравият спанак има по-здрава структура, докато гладкия е с нежни и деликатни листа. Гладкият спанак е наречен още и салатен.
Когато си купувате спанак избирайте листа, които са тъмнозелени и изглеждат хрупкави. Избягвайте бледи листа с петна.
Съхранявайте спанака в хладилник, като го увиете в найлонова торбичка. Той запазва качествата си до три дни. Във фризер може да издържи по-дълго време, преди да го замразите го бланширайте.
Когато започнете да обработвате спанакът първо трябва да отстраните корените му. Отделете листата и ги измийте старателно. Най-добре да миете спанакът непосредствено преди приготвянето му.
Ако искате да приготвите салата от спанак използвайте гладък спанак. Изплакнете листата и ги подсушете с хартиена кърпа.
Най-популярните начини за обработката на спанак са два. Първият е като поставите листата му в тенджера и ги залеете с вода. Покрийте тенджерата с капак и варете на ниска температура. Извадете го, когато листата омекнат.
Загрейте тиган със зехтин и сложете няколко скилидки чесън. Добавете подсушените листа на спанак и покрийте тигана. Задушете на ниска температура, докато не омекнат листата. Готовият спанак се сервира студен, може да гарнирате с винегретен сос.
Спанакът се комбинира чудесно с риба, със салата от макарони с пармезан и чесън. Може да се приготвя и на пара, достатъчно е след това само да го подправите с малко зехтин.
Консумирайте спанакът веднага след приготвяне, не е хубаво да го претопляте. Не го оставяйте да кисне дълго във вода. Винаги избирайте пресен спанак и го измивайте добре.
Това се препоръчва, защото спанакът е много чувствителен към торовете, които се използват за отглеждането му. За да не се отразят те на вашето здраве винаги го избирайте внимателно, т.е. той да е пресен.
Коментари