Вкусът на тофу не е силно изразен, съвсем натурален, но пък лесно приема вкусовете на други продукти. Дали ще приготвите ястие с тофу, което ще е сладко, пикантно или печено, зависи изцяло от кулинарната фантазия.
Най-важното при готвенето на тофу са подправките, които му придават вкус и аромат. При правилното им използване никой няма да се досети, че ястието е от тофу.
Тофу може да се осолява, задушава, запича или да се използва за плънка. Може и да се шпикова като месо и придобива почти същия вкус.
Може да се яде като сирене или да се използва като извара или сирене при приготвяте на бухти, сиренки и бутер банички. Използва се и при солени торти или като плънка в зеленчуци за салата.
Тофу може да замести до 80% другите продукти. На Изток го наричат „месо без кости” и го превръщат в каквото се сетят. Тъй като е с растителен произход, може да се използва и за приготвяне на вегетариански ястия или по време на пост.
За плънка на сладки торти смесете тофу с разтопен шоколад. Използвайте го за салата като заместител на изварата – смесете дребно нарязано тофу с накълцан магданоз, зелен лук и малко майонеза.
Пригответе кюфтета, като заместите половината кайма с тофу – така те ще станат по-сочни и по-нискокалорични. Можете да запържите леко кубчета тофу, да отрежете капаче, да издълбаете част от вътрешността и да напълните с парченца морски дарове или зеленчуци.
Може просто да запечете плочка тофу на тиган с незалепващо покритие, намазан с малко мазнина. Печете, докато добие приятен загар и обърнете от другата страна. Преди това може да изберете марината за тофу, която е по-ваш вкус - пикантна, горчица, различни екзотични подправки или пък зелени такива. Изборът при овкусяване на тофу е изцяло ваш.
Вкусна салата с тофу
300 грама тофу, 100 грама скариди, 5-6 нарязани рулца от раци, половин глава лук, 3 скилидки чесън, 3-4 лъжици майонеза.
Нарежете всички продукти на ситно, скаридите отцедете и смачкайте с вилица. Смесете всичко с майонезата, ако е необходимо, посолете или ако обичате, добавете лимонов сок.
Пастет с тофу
Смачкайте с вилица 300 грама меко тофу и го залейте със 100 милилитра винен оцет. След 30 минути отцедете излишния оцет. Смесете в блендер с консерва риба тон. Добавете ситно нарязан лук, моркови, чесън, сол и черен пипер.
Коментари