Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Малките тайни на баба при варенето на Великденските яйца

Малките тайни на баба при варенето на Великденските яйца

редакция:
Боядисани яйца

Първото яйце, снесено в полога в деня Великден, се боядисва червено и се прави кръст по челата на децата и останалите членове на семейството с него.

Това яйце се сварява и боядисва отделно от останалите. С него се подменя миналогодишното яйце, поставено пред иконата на Богородица в дома ни, за да ни носи здраве, радости и щастие на всички негови обитатели.

А ето това са правилата и тайните за правилно и успешно боядисване на Великденските ни яйца, които са ни завещани от нашите баби.

1. Изберете здрави и чисти яйца;

2. За постигане на по светли тонове цвят изберете бели яйца, за по наситени цветове – тъмни яйца;

3. Яйцата трябва да са престояли на стайна температура за поне 3 часа;

Великденски яйца

4. Измийте и подсушете яйцата, почистете ги едно по едно с мека кърпа напоена с оцет;

5. Пригответе си широка тенджера, на дъното на която поставете памучна кърпа и подредете яйцата на един ред едно до друго;

6. Налейте чешмяна вода в тенджерата два пръста над яйцата;

7. Поръсете 2-3 с.л. сол (сварените яйца със сол се белят по лесно), поставете метална лъжица хоризонтално над тях (металът приема излишната топлина), и така не ви се напукат яйцата;

Лъжица

8. Варете яйцата на бавен огън за повечко време – 10-12 минути;

9. Извадете сварените яйца от тенджерата с решетъчна лъжица едно по едно, поставете в боята, в която ще боядисате яйцето, приготвена по указанията на опаковката;

10. Боядисаните яйца наредете върху застлана кухненска хартия на разстояние едно от друго, докато засъхнат;

Яйца

11. Едно по едно гланцирайте с напоена мека кърпичка с олио;

12. Подредете боядисаните яйца във Великденската си декоративна кошничка;

13. Съхранявайте яйцата в хладно помещение до Великден.

Весел и вкусен Великден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest