Първото яйце, снесено в полога в деня Великден, се боядисва червено и се прави кръст по челата на децата и останалите членове на семейството с него.
Това яйце се сварява и боядисва отделно от останалите. С него се подменя миналогодишното яйце, поставено пред иконата на Богородица в дома ни, за да ни носи здраве, радости и щастие на всички негови обитатели.
А ето това са правилата и тайните за правилно и успешно боядисване на Великденските ни яйца, които са ни завещани от нашите баби.
1. Изберете здрави и чисти яйца;
2. За постигане на по светли тонове цвят изберете бели яйца, за по наситени цветове – тъмни яйца;
3. Яйцата трябва да са престояли на стайна температура за поне 3 часа;
4. Измийте и подсушете яйцата, почистете ги едно по едно с мека кърпа напоена с оцет;
5. Пригответе си широка тенджера, на дъното на която поставете памучна кърпа и подредете яйцата на един ред едно до друго;
6. Налейте чешмяна вода в тенджерата два пръста над яйцата;
7. Поръсете 2-3 с.л. сол (сварените яйца със сол се белят по лесно), поставете метална лъжица хоризонтално над тях (металът приема излишната топлина), и така не ви се напукат яйцата;
8. Варете яйцата на бавен огън за повечко време – 10-12 минути;
9. Извадете сварените яйца от тенджерата с решетъчна лъжица едно по едно, поставете в боята, в която ще боядисате яйцето, приготвена по указанията на опаковката;
10. Боядисаните яйца наредете върху застлана кухненска хартия на разстояние едно от друго, докато засъхнат;
11. Едно по едно гланцирайте с напоена мека кърпичка с олио;
12. Подредете боядисаните яйца във Великденската си декоративна кошничка;
13. Съхранявайте яйцата в хладно помещение до Великден.
Коментари