Китайската цивилизация, една от най-древните цивилизации, е направила редица открития, сред които и чаят. Според преданията това се случва около 2 700 г. пр. н. е., а за откривател на чая се посочва китайският император Шен Нунг, който управлява в продължение на цели 17 поколения. Името му остава в историята на Китай неизменно свързвано с познанието за билките и растенията и продължава да е на почит сред всички аптекари.
След всичко казано дотук следва, че ако човек иска да се запознае с историята на чая, с различните видове чай, с начина на приготвянето му и с чаените традиции, трябва да се обръща към неговите китайски корени и да следва китайските схващания за чая, макар тази топла напитка вече да се сервира навсякъде по света.
Според китайците има шест вида чай, които с изключение на белите и цветните чайове, се разграничават по цвета на отварата, която се получава при запарването им. Сред тях от особен интерес е червеният чай, много популярен на Запад. Ето какво е важно да знаете за него и за начина, по който можете да си го приготвите:
1. Червеният чай има червеникав до тъмнокафеникав цвят след като бъде запарен.
2. Класическият начин за приготвяне на повечето чайове, сред които е червеният, е да се слага по 1 ч. л. чай за всяка чаша и 1 за каната. След това се добавя вряла вода и се изчаква около 3- 5 мин, за да се получи хубава запарка.
3. Червеният чай е сред най-разпространените в Европа.
4. Почти всички чайове, които се предлагат във Великобритания, са червени. Особено известен е Darjeeling First Flush, който има много силен вкус и аромат. Чаените му листа се берат само през месец април и заради високото им качество този вид чай е наричан често Шампанското на чайовете.
5. Заради силният аромат и вкус на червените чайове много хора предпочитат да добавят към него цветове от различни цветя, превръщайки го по този начин в цветен чай. Важното е да не се забравя, че ароматът на истинския чай трябва да е в съотношение 70 % към този на цветовете.
6. Към червения чай можете да прибавите както мед, така и лимон, защото неговият аромат няма да намалее, което е сред основните му характеристики.
Коментари
Като говорите за Великобритания е хубаво да уточните, че освен че пият почти само черен чай, и го пият главно с мляко (за разлика от консумацията в Азия).