Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Изкуството за приготвянето на перфектния червен чай

Изкуството за приготвянето на перфектния червен чай

Изкуството за приготвянето на перфектния червен чай

Китайската цивилизация, една от най-древните цивилизации, е направила редица открития, сред които и чаят. Според преданията това се случва около 2 700 г. пр. н. е., а за откривател на чая се посочва китайският император Шен Нунг, който управлява в продължение на цели 17 поколения. Името му остава в историята на Китай неизменно свързвано с познанието за билките и растенията и продължава да е на почит сред всички аптекари.

След всичко казано дотук следва, че ако човек иска да се запознае с историята на чая, с различните видове чай, с начина на приготвянето му и с чаените традиции, трябва да се обръща към неговите китайски корени и да следва китайските схващания за чая, макар тази топла напитка вече да се сервира навсякъде по света.

Според китайците има шест вида чай, които с изключение на белите и цветните чайове, се разграничават по цвета на отварата, която се получава при запарването им. Сред тях от особен интерес е червеният чай, много популярен на Запад. Ето какво е важно да знаете за него и за начина, по който можете да си го приготвите:

1. Червеният чай има червеникав до тъмнокафеникав цвят след като бъде запарен.

2. Класическият начин за приготвяне на повечето чайове, сред които е червеният, е да се слага по 1 ч. л. чай за всяка чаша и 1 за каната. След това се добавя вряла вода и се изчаква около 3- 5 мин, за да се получи хубава запарка.

3. Червеният чай е сред най-разпространените в Европа.

Изкуството за приготвянето на перфектния червен чай

4. Почти всички чайове, които се предлагат във Великобритания, са червени. Особено известен е Darjeeling First Flush, който има много силен вкус и аромат. Чаените му листа се берат само през месец април и заради високото им качество този вид чай е наричан често Шампанското на чайовете.

5. Заради силният аромат и вкус на червените чайове много хора предпочитат да добавят към него цветове от различни цветя, превръщайки го по този начин в цветен чай. Важното е да не се забравя, че ароматът на истинския чай трябва да е в съотношение 70 % към този на цветовете.

6. Към червения чай можете да прибавите както мед, така и лимон, защото неговият аромат няма да намалее, което е сред основните му характеристики.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
50
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Svetozar Simov
Svetozar Simov
06.03.2019 22:25
"Червеният чай" за който се говори в статията е всъщност черен чай. На Запад (където се намираме все пак), "червен чай" е Ройбос, който е различно растение. Азиатците водят черният чай червен, но те нямат ройбос. Не съм много убеден че цвета на запарката е критерия. Основната разлика между видовете чай (от растението чай) е технологичния процес. Защото белият, зеленият и оолонг имат сходен цвят, както и черният и отлежалият(пу-ер). Но 5те имат много голяма разлика във времето на "ферментация". Цвета много зависи от това какво качество е чая и колко време е запарката.
Като говорите за Великобритания е хубаво да уточните, че освен че пият почти само черен чай, и го пият главно с мляко (за разлика от консумацията в Азия).
0
0