Представете си перфектния крем – наситен вкус и аромат, кремообразна, гладка и кадифена текстура, абсолютна фантазия. Може би си мислите, че това се постига и с готовите миксове в магазина? Помислете пак! Има и друг лесен начин да получите перфектния домашен крем, но направен от вас. Истински, не от пакетче.
Предимствата на кремчетата на прах е, че са бързи за приготвяне и удобни, когато нямате много време, а ще имате гости или искате да забъркате нещо набързо за десерт. Обаче... Преди да се появи тази прахообразна фантазия, която е спасител на днешната домакиня, на света е съществувал само домашно приготвения крем. Старата школа на нашите баби е нещо, което не трябва да забравяме и да опитваме от време на време. Няма да съжаляваме нито за миг.
Процесът на приготвяне на крем е лесен. Имаме нужда от яйца, мляко, захар и каквато добавка ни трябва. Класиката, естествено, са ванилията и шоколадът. Всичко това се вари, докато се сгъсти на котлона. За да стане много гъсто и кадифено кремообразно, е нужно да добавите яйца, а понякога и царевично нишесте.
Ако искате да направите перфектния шоколадов крем например, използвайте какао и шоколад. Така ще добавите допълнителен вкус към крема си. Добавете малко кафе, за да направите вкуса още по-наситен, или пък коняк или уиски, с което ще подправите крема си с щипка невероятен аромат.
Ако пък сте почитатели на ванилията, може да приготвите крема с повече сметана или пък с масло. Което и от двете да изберете, ще добавите към вкуса наситеност и гъстота.
За да стане който и да било крем добър, ще ви трябват следните продукти:
Захар - 4-6 с.л.
Мляко - 1 л (използвайте пълномаслено, защото е по-вкусно)
Жълтъци - 5-6 бр.
Сол - 1 щипка
Царевично нишесте за гъстота
Ванилия/шоколад/аромат, който ви харесва като например уиски, портокал, мента или бадеми
Сметана/масло
Обикновено първо трябва да смесите захарта, солта и царевичното нишесте. След това добавяте бавно млякото, докато не получите еднородна смес. Чак тогава включвате котлона и започвате бавно да нагрявате. Бъркайте през цялото време. След като заври, намалете на най-ниската температура и продължете да бъркате.
След като е добил достатъчна гъстота, кремът се отдръпва от котлона и смесвате малко количество от него с жълтъците. След като те са достигнали по-висока температура, смесете ги бавно и с непрестанно бъркане с кремообразната смес.
Върнете на котлона и загрейте и бъркайте за още две минути. След това добавете вкуса или аромата, който искате. Финално в домашния крем се добавя бучка масло за по-гладка консистенция или се разбърква малко бита сметана.
Разпределете в купички, охладете и украсете.
Готови сте за сервиране!
Коментари