Мнозина считат, че мидите не са от храните, които трябва да консумират, тъй като пречистват водата и обират всички морски боклуци. В същото време обаче мидите са морски деликатес, който може да бъде приготвен вкусно, лесно и бързо.
На практика при термичната им обработка не им трябват повече от няколко минути, за да станат вкусни, а и освен това са подходяща храна, която бихме могли да сервираме и на гостите си. Ето обаче какво трябва да знаете, ако искате да си приготвите вкусни миди:
1. Мидите задължително трябва да са добре измити и почистени. На никой няма да му е приятно докато хапва добре задушени миди, които освен, че ухаят и изглеждат прекрасно, същевременно имат и песъчинки, които с всяка хапка напомнят за съществуването си.
2. Чистенето на мидите става като премахвате израстъка, който се поддава от тях, с едно рязко движение на ръката. Освен това трябва след като сте ги почистили от водораслите и другите полепнали по черупката им ненужни образования и да ги изплакнете с поне няколко води.
3. За да си приготвите наистина вкусни миди трябва по време на термичната им обработка да сте до тях. В момента, в който черупките им започнат да се отварят, значи мидите са готови за консумация. Няма значение дали ще ги варите или ще ги задушавате с вино, масло или подправки. Просто трябва да ги следите. Ако изтървете момента, в който да махнете мидите от котлона, те ще станат прекалено сухи.
4. За да са вкусни мидите, те трябва да са пресни. Макар да няма как точно да разберете дали това е така, винаги гледайте мидите да са със затворени черупки. Ако те са отворени, това е сигурен признак, че са поне на няколко дни и освен, че може да не са вкусни, е възможно дори да са се развали. А всеки знае, че от развалените миди лесно може да се натрови.
5. Повечето любители на мидите ги консумират задушени със съвсем малко вино и поляти с масло или зехтин, ситно нарязан чесън и ароматни подправки. Ако не разполагате с вино, можете да го замените с бира, а предпочитаната подправка при приготвянето на миди е копър или магданоз, но винаги пресни.
6. С мидите подхожда чудесно и прясно приготвен доматен сос, в който можете да сложите босилек и риган. Друг начин на консумация е като си приготвите морско ризото или паеля.
Коментари