Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Важните стъпки, когато приготвяме задушени ястия

Важните стъпки, когато приготвяме задушени ястия

Готвене

Задушените ястия като яхниите са сред най-често приготвяните, защото могат да бъдат поднесени както на обяд, така и на вечеря. Дали ще са сервирани топли или студени и дали ще съдържат месо или ще са постни е въпрос на предпочитание, но обикновено се приготвят със сос, който става вкусен, единствено ако спазваме определени правила при приготвянето им.

В близкото минало яхниите са се приготвяли единствено чрез запръжка, но сега се смята, че е по-здравословно брашното да се прибавя накрая. Независимо кой вариант ще предпочетете, е важно да спазвате няколко основни правила за приготвянето на задушени ястия:

1. При приготвянето на яхнии или каквито и да са задушени ястия трябва всички продукти да са предварително измити и нарязани на дребно в желаната от Вас форма;

2. При задушаването на зеленчуци, съдържащи много вода като тиквичките например, е добре предварително да бъдат оставени посолени за известно време, за да могат хубаво да се запържат. В противен случай придобиват качествата на сварените зеленчуци;

3. Патладжаните не съдържат толкова много вода, но съдържат горчив сок, поради което е задължително да бъдат оставени посолени да се отцеждат, преди да бъдат задушавани;

Задушено

4. В началото на задушаването съдът, в който се готви, трябва да е на силен огън, но след като продуктите заврат, котлонът трябва да се намали. Колкото по-бавно се готви задушеното, толкова по-вкусно е то;

5. Винаги слагайте първо да се задушават онези продукти, на които им трябва най-много време, за да станат готови (като месото например), и после добавяйте останалите. Ако сложите първо зеленчуците и после месото, загубата на витамини и на други ценни вещества е гарантирана;

6. Ако задушавате зеленчуци, помнете, че трябва в съда да има съвсем малко течност. Ако тя стане много, можете да я изчакате да се изпари, но след като сте махнали продуктите;

7. Задушаването не е дълъг процес. Така например за по-твърдите зеленчуци като морковите и целината са достатъчни 30 минути, за тиквичките - 15 минути, а за листните зеленчуци като спанака- 5-10 минути;

8. Ако искате ястието да има сос, прибавете брашното за сгъстяването му, 10 минути преди да изключите котлона. Това става, след като го разбъркате в малко студена вода или в доматен сок, като внимавате да не стават бучки.

Опитайте нашите предложения за Телешко задушено, Задушени гъби по овчарски, Задушено филе, Задушено пиле по ловджийски, Задушен джолан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest