Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Приготвяне на перфектното филе миньон стъпка по стъпка

Приготвяне на перфектното филе миньон стъпка по стъпка

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Чирак
12
Приготвяне на перфектното филе миньон стъпка по стъпка
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.

Пържолата от филе миньон е изрязана от бонфилето на говедото. Филе миньон е известно със своята нежност и маслена текстура. В сравнение с други говежди меса като рибай или нюйоркски стек, филе миньон има деликатен вкус.

Често се смята за луксозна пържола и обикновено се приготвя за специални поводи.

Тъй като филе миньон е крехко парче месо, важно е да се приготви правилно, за да се избегне изсушаването му. Препоръчва се, да се приготвите средно изпечено, за да запази крехкостта и сочността си.

Цялостната последователност и предсказуемост на тази техника на готвене, дават на тази рецепта много висок процент на успех още при първия опит. Ако за първи път приготвяте филе миньон или се борите да го направите правилно, тогава тези насоки са за вас.

Съставки за филе миньон

сол и пипер

рапично олио

осолено масло

чесън

естрагон

розмарин

филе миньон с дебелина около 5 см

около 200 - 300 г телешки филета (приблизително 4, 5 -5 см дебелина): търсете телешки пържоли, които са с дебелина около 5 см, изглеждат плътни и наситено червени на цвят.

Сол и черен пипер: за подправяне и по желание за суха саламура

Растително или рапично масло: тези масла са най-подходящи за запичане, защото имат по-висока точка на димене от маслото или зехтина

Приготвяне на филе миньон

Приготвяне на перфектното филе миньон

Извадете пържолата от хладилника 1 час преди готвене, за да се доближи до стайна температура. Това ще осигури равномерно готвене, и по-точно - време за готвене. Подсушете пържолите с хартиена кърпа и подправете обилно с едра морска сол или сол за готвене и черен пипер.

Суха саламура за пържолата

Можете да направите предварително сухата саламура и самото подправяне на пържолата. Сухата саламура е процес на изсушаване, в който на външната част на пържолата се слага сол преди готвене, прави се, за да задържи соковете и по този начин се подобрява вкусът. Поставете пържолите върху тава за печене и подправете обилно с едра морска сол или сол за готвене и черен пипер. Пъхнете в хладилника непокрити за поне един час или най-добре за една нощ. По-сухата повърхност на пържолата ще направи по-добра коричка.

Цялостни насоки за готвене на филе миньон

Пържолата ще трябва да престои на плота поне 30-45 минути преди готвене, за да се климатизира. Не са необходими допълнителни сол или подправки.

За да обобщим - запържете телешките филета за 2 минути от всяка страна на котлона в чугунен тиган на висока температура с масло или олио и след това незабавно прехвърлете в предварително загрята фурна на 212 °C. Обикновено филетата се пекат за около 5-6 минути, за да станат средно изпечени.

Точното определяне на времето за готвене на пържола винаги дава резултати. Може да звучи пресилено, но може да използвате телефона си, за да измерите времето за пържене на всяка страна в тигана и след това да засечете времето във фурната.

Приготвяне на филе миньон стъпка по стъпка

Етап 1

Оставете маслото на плота, за да омекне. Използвайте вилица, за да намачкате билките и чесъна, докато се смесят напълно. Съхранявайте в хладилник, преди да ги добавите към филето, ги оставете за 10 минути на стайна температура.

Етап 2

Загрейте фурната до 212 °C. Извадете пържолата от хладилника 30 минути преди готвене. Това се прави, за да стигне пържолата до стайна температура и да сте сигурни, че времето ви за готвене ще е по-точно. След като вече е престояла на стайна температура, овкусете обилно от всички страни със сол и черен пипер.

Етап 3

Добавете 1-2 супени лъжици олио към подходящ чугунен тиган (тиганът трябва да е подходящ както за пържене, така и за фурна) и увеличете топлината, оставяйки тигана да загрее достатъчно. Завъртете тигана, за да разпределите маслото, докато се загрява. След като маслото започне да пуши, поставете филетата с лицето надолу и ги запържете спокойно за 2 минути. Обърнете филетата и ги запържете още 2 минути. Това ще даде на вашите филета хубав запечен ръб.

Етап 4

По желание добавете малко билково масло и цяла скилидка чесън или чесън на прах в тигана, преди да го прехвърлите във фурната. Маслото ще се разтопи и билките ще подправят капките от тигана за по-късна стъпка. Прехвърлете тигана директно във фурната.

Внимание: тиганът може да е горещ, боравете с него с ръкавици за печене.

- За Verry Rare - 4 минути;

- Medium Rare - 5-6 минути;

- Medium - 6-7 минути;

- Well done- 8-9 минути.

Не забравяйте все пак, че зависи от дебелината и вида на пържолата и това време за печене ще варира. Тази рецепта е идеална за порция от 200 грама, с дебелина приблизително 4.5 - 5 см.

Стъпка 5

Филе миньон стъпка по стъпка

По желание сложете с лъжица малко от сместа от тигана върху пържолата, за да ѝ придадете допълнителен вкус.

Стъпка 6

Извадете филетата от тигана и ги поставете върху чиния или дъска за рязане и оставете да престоят 5-10 минути предисервиране на филе миньон. Това е важно, за да достигнат крайната си температура за сервиране.

Стъпка 7

Отгоре сложете резен чесън и билково масло и сервирайте.

Температура за пържола

Данните за време /температура по-долу съответства на метода за печене в тиган/фурна в тази рецепта. Препоръчва се кулинарен термометър, за да проверите вътрешната температура на вашата пържола за желаното ниво на готовност. Винаги измервайте в средата на най-дебелата част на пържолата.

Легендата Антъни Бурдейн, казва, че най-важният аспект от готвенето на всяка пържола е периодът на почивка, след като бива извадена от фурната. Оставянето на пържола да почине 5-7 минути преди нарязване е от решаващо значение по две причини. Първо, пържолата продължава да се “готви”. Второ, соковете се разпределят равномерно в месото, осигурявайки перфектната хапка всеки път. Винаги оставяйте вашите пържоли да почиват!

Предупреждение за дима: Готвенето на пържоли при високи температури в тиган може да предизвика опушване. Отворете кухненските прозорци и включете абсорбатора на вашата кухня, преди да започнете приготвянето.

- Very Rare/rare

48-50 °C

4 минути;

- Medium rare

50 - 55 °C

5-6 минути;

- Medium

57 - 60 °C

6-7 минути;

- Medium well

62 - 65 °C

8-9 минути;

- Well done

над 65 °C

10+ минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest