Традициите в България повеляват на Великден и Гергьовден да приготвим печено пълнено агне. Дори и да нямате село, отново можете да спазите тази светла традиция, като за целта ще трябва да си купите агне с тегло около 8-10 килограма, които се продават в повече по-големи вериги у нас.
Вижте как се пълни агне стъпка по стъпка, за да е сигурно, че вашето печено агънце ще е вкусно и правилно приготвено
Необходими продукти:
- 1 агне;
- 1 ч.л. сол;
- 500 г печурки;
- 250 г краве масло;
- 1 агнешки комплект;
- 1 връзка джоджен;
- 1 връзка лапад;
- 1 връзка магданоз;
- 500 г ориз;
- 1 агнешко було;
- 1 връзка калоферче;
- 2 връзки зелен лук сол;
- черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Първата ви задача е да почистите идеално агнето и да го осолите от вътрешната страна, както и отвън. Сложете да се вари за около 30-35 минути агнешкият комплект в предварително подсолена вода. След като е готов, го отцедете, но задължително запазете бульона от готвенето му, а дреболиите нарежете на дребно;
2. В широка тенджера сложете 1/4 от маслото и в него запържете на среден огън за около 2-3 минути всичкия ви лук, който трябва да е нарязан на колелца. Добавете предварително измият поне 2-3 пъти ориз към него и го запържете за още 5 минути, докато не стане стъклен. След това налейте 3 чаши или около 550-600 милилитра от бульона, в който са се готвели агнешките дреболии. Задушете всичко, докато оризът не омекне идеално и не поеме цялата течност, която сте наляли;
3. Вече можете да добавите и нарязаните на дребно агнешки дреболии, нарязаните на по-едро гъбки, а също така нарязаните на дребно подправки. Добавете сол и черен пипер на вкус. Ето че сте готови с плънката за вашето пълнено агне за Великден или Гергьовден;
4. Напълнете коремната кухина на агнето с получилата се плънка и след това задължително го зашийте добре, за да не изпадне тя по време на готвенето. Намажете го също така обилно с остатъка от краве маслото, като върху него се слага агнешкото було, а най-отгоре се покрива и с листата от лапад;
5. В голяма тава се слагат лозови пръчки, а след това сипете около една педя студена вода. Сложете агнето и покрийте цялата тава с фолио за готвене и го оставете така за около 4-5 часа във фурна с умерена температура от около 160°C.
След като времето измине, махнете внимателно фолиото и проверете дали агнето е приготвено, като ако агнешкото лесно се отделя от костите, значи е готово.
Ето че вече и вие знаете как да си направите вкусно и много апетитно пълнено агне за предстоящите празници, дори ако нямате село.
А за да е пълна трапезата за празника, разгледайте и нашите вкусни предложения за:
- агнешка супа;
- дробсарма;
- агнешко за Гергьовден.
Коментари