Няма как да не сте чували за прекрасния баварски крем и дори бихме се изненадали, ако никога не сте го пробвали. Истинското му име е Crème Bavaroise на френски, защото противно на всеобщото мнение, той няма нищо общо с германците, а има изцяло френски аристократични корени.
Смята се, че е бил поднасян от френските шеф-майстори в дома на Вителсбахите, известна баварска благородническа династия. Та оттам идва и името му Баварски крем.
Много важно е да уточним, че баварският крем е първият крем, правен някога с желатин, т.е. не се изисква печене, за да може да има стегнат и завършен вид. Явява се истинска кулинарна иновация за времето си!
Баварския крем е изискано съчетание от ванилов крем, желатин и разбита сметана и често се поднася освен самостоятелно, така и като пълнеж към торти, еклери и други сладкиши.
Но стига толкова за историята на баварския крем. Задачата ни е да ви покажем как се приготвя стъпка по стъпка, така че да може да бъде приготвен и от най-неопитните сладкари.
За да изпълните класическата рецепта за баварски крем, ще са ви необходими 500 мл прясно мляко, 1 ванилова шушулка (или малко пакетче ванилия), 300 мл сладкарска сметана за разбиване с минимум 30 % масленост, 5 жълтъка, 100 г захар и 10 г (около 1 пакетче) желатин на прах.
Следвайте следните стъпки за приготвянето на баварски крем.
1. Накисване на желатина
В случай че никога не сте боравили с желатин, то няма нищо сложно в това. Трябва единствено да го накиснете за 5-10 минути в 3-4 с.л. студена вода и ще видите, че той ще започне да набъбва.
2. Млякото се загрява заедно с ванилията
Изсипете млякото в касерола, разрежете шушулката ванилия, изстържете семенцата ѝ и я добавете заедно с шушулката към млякото. Нагрейте котлона до степен, в която млякото е почти кипнало, и оставете така за около 10 минути, като внимавате то да не изкипи. След това извадете шушулката.
3. Същинско приготовление на крема
Разбийте жълтъците със захарта до светъл, пухкав крем и на тънка струя и при постоянно бъркане добавете горещото мляко към жълтъците. Върнете сместа на котлона на слаб огън и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти леко. Така ще получите добре познатият на сладкарите английски крем (crème anglaise).
4. Добавяне на желатина

Свалете крема от котлона и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте добре до пълното му разтваряне. Оставете крема да се охлади напълно, но на стайна температура, а не в хладилника.
5. Добавяне на сметаната
Разбийте сметаната и я прибавете внимателно към готовия крем на няколко части с кръгови движения. Идеята е кремът да остане ефирен и въздушен.
6. Прехвърляне на крема
Изсипете готовия крем в купички или чаши и ги приберете в хладилника за поне 4 часа, защото баварския крем се сервира винаги изстуден.
7. Сервиране на крема
По желание можете да поднесете баварския крем с плодове, карамел или плодов сироп.
Тук ще ви подскажем, че можете да си приготвите и напълно растителен веган баварски крем, без да използвате желатин и яйца и замените обикновеното краве мляко и сметаната със соеви или бадемови. Във веган рецептата за сгъстяване се използва нишесте и агар-агар на прах, който се явява растителен желиращ агент. Хитро, нали?
Вижте още как се прави популярният крем Пломбир и какви са тайните на любимия крем Брюле.
Коментари