Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се правят класически равиоли стъпка по стъпка

Как се правят класически равиоли стъпка по стъпка

Как се правят класически равиоли стъпка постъпка
Хидрофобирана покривка за маса против петна-31%
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
37.46 лв.

Когато се сблъскат с италианските термини, много хора се смущават от названието равиоли с оглед на очаквания за трудна рецепта. Известно е, че в кулинарията равиолите са продукт от пълнено тесто. Въпреки приликата с такива славянски ястия като кнедлите, италианската версия на продукта има няколко разлики в технологията на готвене.

Традиционните италиански равиоли най-често са пълнени със сирене рикота и спанак. Ястието има приятен кремообразен вкус благодарение на сиренето. Спанакът е диетична храна, която е богата на хранителни вещества. Прави ястието не само вкусно, но и изключително здравословно.

Равиолите могат да се варят, както и да се изпържат, но класическата рецепта е с варене.

Класическите равиоли се правят с италианско брашно, което е с повишено съдържание на глутен. Това ги прави стегнати и жилави, те не се размекват и разпадат при топлинната обработка.

Ето как да се приготвят равиолите в класическия им вид стъпка по стъпка.

Замесване на тестото за равиоли

Изсипва се брашното върху кухненски плот, или в достатъчно широк съд. В брашното се прави кладенче, в което слагат 2 яйца. Замесва се тесто за равиоли, като се разбърква отвътре навън. Необходимо е да се меси продължително време. Около 15 минути са необходими за добро разместване. По този начин се активира глутенът в брашното. Целта е да се постигне твърдо нелепкаво тесто.

Стягане на тестото за паста

Как се правят класически равиоли

Оставя се омесеното тесто за най-малко половин час в хладилника да стегне.

Второ измесване на тестото за равиоли

След като се извади от хладилника, тестото се оставя да се отпусне за около пет минути. След това се размесва за около минута. Важно е размесването на тестото да се прави върху набрашнена повърхност. Така то няма да стане лепкаво. Лепкавото тесто ще затрудни разточването му.

Разточване на тестото за равиоли

Разделя се вече готовото тесто на 6 равни части. Всяка от тях се разточва поотделно. Първо се разстила на плота и се разточва, с помощта на точилка. Трябва да се получи тесто с дебелина, позволяваща да бъде захванато на най-високата степен на машинката за паста.

Така разточеното с точилка тесто, се минава веднъж на най-високата степен на машинката за паста и след това веднъж на следващата по-ниска степен. След като се получи по-тънко, тестото се сгъва на три по дължина. По този начин се гарантира, че ширината на всеки лист от тестото ще бъде равна на останалите. Сгънатото тесто се минава отново на най-високата степен на машинката за паста. Последно трябва да мине през третата най-ниска степен на машинката.

Предпазване на тестото от изсъхване

Важно е всеки вече разточен лист от тестото, да бъде покрит със стреч фолио или найлонова торбичка, защото изсъхва и се втвърдява много бързо.

Оформяне на равиолите

Така получените листове тесто, вече може да се оформят с формички за равиоли или на ръка.Върху един лист се слага от пълнежа и после се захлупва с друг лист, като се оформя равиолата.

Насоки при приготвяне на класическите равиоли

Равиоли

1. Жилавото тесто за равиоли трябва да се разточи много тънко. Може да се ползва кухненска машина, ако има специален накрайник за тесто за паста и равиоли, който се справя перфектно с тази работа. Ако такъв кухненски помощник не е наличен, тогава точилката ще свърши същата работа. Трябва да се разточат два слоя тесто с дебелина около 2 милиметра, като се поръсват с брашно, за да не залепват;

2. Количеството на пълнежа - трябва да има точно толкова пълнеж в равиолата, колкото тестото, тоест в съотношение около 50 към 50;

3. Приготвеният пълнеж трябва да се разпредели на порции върху един слой на еднакво разстояние един от друг. Ръбовете около периметъра на предвидения продукт се смазват с вода или белтъка на яйцето, за да не се разминават по време на варенето. Отгоре всичко се покрива с втори слой тесто. След това трябва да се изрежат равиолите с готварски нож или специален нож за равиоли с гладък или къдрав ръб. Ако продуктите се разминават, можете да се притиснат със зъбците на вилицата. Това ще направи ястието да изглежда още по- естетично;

4. Равиолите с месо се правят по-малки от вегетарианските, за да може вегетарианската плънка да се усеща също толкова добре при консумиране.

Вижте още кои са най-добрите плънки за домашни равиоли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest